2023.05.30., kedd - Janka, Zsanett
Pécs: 15o - 15o
Az ország 19 megyéjében

Svájci siker a Tour de Hongrie harmadik szakaszán - A feje tetejére áll Budapest a hétvégén

frisshirek.hu, 2023. május 12. - 19:15
Svájci siker a Tour de Hongrie harmadik szakaszán - A feje tetejére áll Budapest a hétvégén

A svájci Marc Hirschi győzött a Tour de Hongrie országúti kerékpáros körverseny pécsi szakaszán pénteken, ezzel átvette a vezetést összetettben. Legjobb magyarként Dina Márton a tizedik helyen ért célba.  Közlekedési változásokra, korlátozásokra kell készülni Budapesten vasárnap a Tour de Hongrie mezőnyének megérkezésekor - közölte a Budapesti Közekedési Központ (BKK) pénteken az MTI-vel, hozzátéve, hogy a lezárások BKK-járatokat is érintenek.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A harmadik etap volt az első hegyi befutós a magyar körverseny idei kiírásában: Kaposvár és Pécs között a 180 kilométeres táv alatt 2511 méternyi szintkülönbség megmászása várt a mezőnyre. Borús, párás időben rajtoltak el a kerékpárosok, ennek ellenére sok helyen biztatták őket nézők, különösen Pécsen, ahol a dzsámi környékén nagy tömeg gyűlt össze. Még római legionáriusnak öltözött drukkerek is hajtották a versenyzőket, ahogy megközelítették a rendkívül meredek, helyenként húsz százalék feletti emelkedésű Bárány utcát, amelyet háromszor kellett megmászniuk.

A nap ötfős szökésének három és fél perces különbséget engedett a mezőny, amelynek élén az összetett esélyeseinek csapatai, a DSM, az UAE és az Ineos Grenadiers diktálták a tempót. Az időközben hétfősre bővült élcsoport sorsa már a második pécsi mászásnál megpecsételődött, amikor az Ineos Grenadiers-ből előbb a kolumbiai Egan Bernal, majd az ecuadori Jhonatan Narváez váltott ritmust, utóbbit csak a brit Oscar Onley (DSM) és az új-zélandi Finn Fisher-Black (UAE) követte, hármasuk pedig gyorsan utolérte az elöl maradt három szökevényt. Ez azonban nem felelt meg a többi csapatnak, tempót váltva befogták őket a mánfai emelkedőig. Az eső nem érkezett meg, a döntés pedig az utolsó hegyre maradt, ekkor be is következett a Dina Márton által jósolt "tűzijáték". Ebben az okosan kiváró svájci Marc Hirschi bizonyult a legerősebbnek és győzelmet ünnepelhetett az állatkert előtt, ezzel a papírformának megfelelően átvette a sárga trikót az Európa-bajnok sprinter holland Fabio Jakobsentől, aki már az első pécsi mászásnál leszakadt. Másodikként a korai támadást indító brit Ben Tullett, harmadikként honfitársa, Max Poole ért célba, miközben Dina kiválóan tartotta magát az összetett esélyesekkel és tizedik lett. Ezzel átvette a fehér trikót, amely az összetett legelőkelőbb pozícióját elfoglaló magyar kerékpárost illeti, mivel a nyolcadik helyen áll.

Az M4 Sportnak Dina kiemelte: a szakasz vége nehéz volt, de még ennél is nehezebbet várt.

"Egy picit kevés voltam a meredeken - elevenítette fel a pillanatot, amikor utolérte Jakob Fuglsang, Matteo Badilatti és Yannis Voisard, és leszakítania csak előbbit sikerült. - Majd holnap rápróbálok megint."

Kifejtette: a nap nem volt igazán nehéz, csupán az utolsó kör a két emelkedővel. Kiemelte, hogy Bernal ellen még soha nem harcolt, ez óriási élmény volt számára.

Hirschi felidézte: nem akart túl korán támadni, de Tullet megindulására reagálnia kellett és mindenképp elsőként akart célba érni, egyúttal a lehető legnagyobb időkülönbséget kialakítani. Mint mondta, csapata elhozta az emelkedő aljáig, az utolsó kilométereknél pedig mindegy volt, hogy elöl vagy valaki mögött teker, minden a lábakon múlt.

A szakaszt három kerékpáros, köztük két magyar, Árvai Kristóf (Epronex-Hungary) és Sidló Dániel (válogatott) nem fejezte be. A díjátadót galambreptetés zárta.

Az immár a nemzetközi szövetség (UCI) ProSeries-sorozatába tartozó magyar körverseny összetettjéről várhatóan a szombati szakasz dönt: Martonvásárról 206 kilométert tekernek Dobogókőig, az etap teljes szintemelkedése 2646 méter lesz. A vasárnap Budapesten záruló viadal összes szakaszát élőben közvetíti az M4 Sport, az értékelő Apres Tour műsor pedig az m4sport.hu-n tekinthető meg.

Közlekedési változások Budapesten vasárnap

Azt írták, vasárnap hajnaltól 18 óráig lezárják az Árpád fejedelem útját, valamint a Margit híd alatti területet, majd 8 és 16 óra között korlátozásokra kell készülni az Árpád fejedelem útja-Elvis Presley tér-Margit híd-Jászai Mari tér útvonalon.

Lezárják továbbá az Antall József rakpart (pesti alsó rakpart)-Széchenyi tér-Lánchíd-Clark Ádám tér-Lánchíd utca-Apród utca- Attila út-Alagút-Clark Ádám tér-Fő utca-Bem tér-Bem rakpart-Árpád fejedelem útja útvonalon.

A lezárások miatt május 14-én, vasárnap a 2-es, 2B és a 23-as villamosok 7 és 16 óra között - az Eötvös téri útátjáró zárása miatt - két szakaszon, a Jászai Mari tér és Széchenyi István tér, illetve a déli végállomások és a Boráros tér között közlekednek; a kimaradó szakaszon a 15-ös busszal lehet utazni.

A 4-es és a 6-os villamosok 9-től 15 óráig nem állnak meg a Margitszigetnél; a 19-es villamos hajnaltól előreláthatólag 17 óráig két szakaszon, Kelenföld vasútállomás és a Batthyány tér, illetve a Bécsi út/Vörösvári út és a Széll Kálmán tér között jár.

Hajnaltól a 41-es villamos és az N19-es nosztalgia villamos előreláthatólag 17 óráig módosított útvonalon, a Krisztina körúton közlekedik.

Több busz útvonala is megváltozik: az 5-ös busz módosított útvonalon, a Dózsa György tér érintése nélkül, a Mészáros utcán közlekedik; a 9-es busz hajnaltól 18 óráig módosított útvonalon, a Váci úton és az Árpád hídon jár; a 11-es busz 9-15 között módosított útvonalon, a Nagybányai út és a Széll Kálmán tér között közlekedik, nem érintve a Batthyány teret; a 39-es busz 9-15 óra között a Ráth György utca és a Széna tér között közlekedik; a 16-os és a 216-os autóbuszok 8 és 16 óra között nem járnak, helyettük a sűrítve közlekedő 16A busszal érhető el a Várnegyed a Széll Kálmán tér felől; a 26-os busz hajnaltól 17-ig nem közlekedik a Margit hídon, csak a Göncz Árpád városközpont és a Centenáriumi emlékmű között jár; a 226-os busz hajnaltól 17 óráig módosított útvonalon, az Óbudai-sziget és a Göncz Árpád városközpont között jár, de az Árpád híd felől mindkét irányban betér a Margitszigetre a Centenáriumi emlékműhöz; a 105-ös és a 210B buszok 8 és 16 óra között módosított útvonalon, a Lánchíd helyett az Erzsébet hídon közlekednek; a 178-as busz 8 és 16 óra között módosított útvonalon, csak Budán jár, a Deák Ferenc tér helyett az Attila úton a Széll Kálmán térig közlekedik.

Idén a 150. születésnapját ünneplő Budapest, a Budapesti Közlekedési Központ és a Tour de Hongrie-t szervező Vuelta Sportiroda közös, lakossági kerékpározást is szervez a verseny alkalmából - írták.

A szakaszgyőztes svájci Marc Hirschi, az UAE Team Emirates versenyzője a 44. Tour de Hongrie országúti kerékpáros körverseny harmadik, 180 kilométeres Kaposvár - Pécs szakaszának befutóján Pécsen 2023. május 12-én. MTI/Vasvári Tamás