2023.05.29., hétfő - Magdolna
Pécs: 17o - 17o
Az ország 19 megyéjében

Élménygazdag programok ezen a héten is Pécsett

Sztipán Orsolya, 2023. május 08. - 07:15
Élménygazdag programok ezen a héten is Pécsett

Ismét érdemes lesz kulturális programokat látogatni ezen a héten Pécsett. Néhány eseményre hívjuk fel a figyelmüket az alábbi cikkben.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A következő egy hétben ismét gazdag programkínálatot tár az érdeklődők elé a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. Ízelítőként az alábbi eseményeket ajánlják a közönség figyelmébe:

Egy kis esti fizika: Csernobilban jártam – Dr. Kóbor József előadása

Időpont: május 10. 19.00
Helyszín: Művészetek és Irodalom Háza – Martyn Ferenc Galéria
Vajon mi történik, amikor egy pályakezdő fizikus belekeveredik egy távoli atomkatasztrófa ügyébe? Kóbor József saját városában szembesült először azzal, hogy valami olyasmi történt, ami messze túlmutat az addig lényegében elhallgatott és elbagatellizált baleseten. Az előadó eljutott a helyszínre, és magyarként az elsők között szembesülhetett a valósággal.
A probléma most ismét aktuális, hiszen Csernobil és Ukrajna háború harctere lett, ahol atomerőműveket, nukleáris létesítményeket lövetnek. Mindeközben 'nukleáris reneszánsz'-ról hallunk az energiapolitikában, amelynek externális hatásai bennünket is közvetlenül érintenek.

Az ismeretlen Zsolnayak – Kehidai László előadása

Időpont: május 12. 17.30
Helyszín: Zsolnay Negyed – Herkules Műhely
Mattyasovszky Zsolnay Tibor, a gyár utolsó cégvezetőjének eddig nem publikált naplója, visszaemlékezése. Zsolnay Miklós halálát követően, 1922-től Mattyasovszky Zsolnay Tibor lépett helyére, mint cégvezető, és az államosításig, 1948-ig vezette a gyárat. Amit átéltem címmel írta meg visszaemlékezéseit, amely az 1880–1955 közötti időket idézi.

40 éves a Zengő Együttes - Jubileumi műsor és táncház

Időpont: május 12. 19.00
Helyszín: Zsolnay Negyed – E78 – Koncertterem
A megalakulásának negyvenedik születésnapját ünneplő Zengő együttes nagyszabású műsorral várja a népzene kedvelőit.
A jubileumi koncert vendégei: a Szélkiáltó együttes, az Anno Musica, a Bergics-Szlama duó, Király Nóra, Zengető együttes, és az egykori alapító tagok. A rendezvény táncházzal zárul.
A zenekarról: Az 1983-ban alakult zenekar számos rádió és tv felvételt, valamint hét önálló lemezt készített. Fellépett a hazai színpadokon kívül a világ tizennyolc országában. Koncertműsorukban a népzene feldolgozásának olyan útját választották, amely igyekszik megőrizni e kultúra magas esztétikai színvonalát. Muzsikájukban a klasszikus szerkesztés elemeit felhasználva elsősorban olyan régi stílusú dallamokat mutatnak be, melyek különleges szépségükkel, gazdag díszítményeikkel korunk hallgatóságára is nagy hatást gyakorolnak.

Planetáriumi programok

A csillagok közötti világról a Kalandozás a csillagos égbolton

Galaxisok birodalma és a Helyünk a világegyetemben előadások vezetnek be, míg a Mesék az űrhajókról – Vilmos egér a világűrben című előadás a legkisebbek számára jön létre.

Csillagképek, legendák: a tavaszi égbolt program május 14-én lesz.

Fotó: Zsolnay Negyed facebook-oldala