2023.05.30., kedd - Janka, Zsanett
Pécs: 15o - 15o
Az ország 19 megyéjében

Himesháza megújuló energiát használ az intézményeiben

Sztipán Orsolya, 2023. április 28. - 08:22
Himesháza megújuló energiát használ az intézményeiben

A Baranya vármegyében, csupán ezer lakossal bíró község Pécsvárad közelében található. Ez a kis lélekszámú falu úgy döntött, ő is mindent megtesz, amit megtehet annak érdekében, hogy a káros üvegházhatású gázkibocsátást csökkentse: megújuló energiahordozókkal látta el a fenntartásában lévő intézményeit, csökkentve ezzel együtt a fűtési költségeket is.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Befejeződött a himesházi önkományzati épületek energetikai felújítása, miután több sikeres próbaüzem után is eredményes volt a működés. A „Geotermikus energia felhasználása Himesházán” elnevezésű pályázati projekt 377,24 millió forint vissza nem térítendő összegű támogatással jöhetett létre. Az összeghez a Terület-és Településfejlesztési Operatív Program keretéből jutott a község.

A környezetvédelem szempontjából is nagy előrelépést abban tükröződik, hogy a földgáz alapú, fosszilis energiahordozót megújuló energiára cserélték, ezzel a fenntartási költségek is jelentősen csökkennek majd.

A felújításban részesült intézmények Himesháza Önkormányzatának fenntartásában vannak, ezek a következők: Polgármesteri Hivatal, Tájház, Idősek, Otthona, óvoda, iskola épületei. Komoly energetikai felújítások és beruházások születtek az intézményekben:

az eddigi fosszilis energiával működő hőtermelő eszközöket leváltották hőszivattyúkkal, illetve napelemes kiegészítésű energiaforrásra (csupán az iskola a kivétel a napelemes rásegítésben).

Az újonnan felszerelt berendezések kizárólag a fűtés fedezésére hivatottak, meleg vizet nem biztosítanak velük.

Nemcsak azért jött létre ez a beruházás, hogy a költségeket csökkentsék: hanem használatukkal

jelentős csökkenés várható a község üvegházhatású gázkibocsátása terén is.

Összesen 377,24 millió forint uniós támogatásban részesült Himesháza a TOP-3.2.2-15 „Önkormányzatok által vezérelt, a helyi adottságokhoz illeszkedő, megújuló energiaforrások kiaknázására irányuló energiaellátás megvalósítása, komplex fejlesztési programok keretében“ sikeres pályázatnak köszönhetően. A projekt Himesháza Község Önkormányzata mellett Baranya Megyei Önkormányzati Hivatal konzorciuma valósította meg.

Fotó: wikipedia, pixabay