2023.05.29., hétfő - Magdolna
Pécs: 14o - 14o
Az ország 19 megyéjében

Kiállítják a Szász János hagyatékából származó fotókat

Sztipán Orsolya, 2023. április 26. - 07:14
Kiállítják a Szász János hagyatékából származó fotókat

Szász János neve jól ismert a fotóművészet iránt érdeklődők előtt, de azok számára is értéket jelent, akik nincsenek szoros kapcsolatban a képekkel. Bárki is legyen, aki ellátogat a fotóiból nyíló kiállításra, nagy élményben lesz része.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Nem maradnak fotókiállítás nélkül Pécsett a képek iránt érdeklődők a hónap vége felé sem. Nemrégen az elmúlt 40 év legjobb magyar sajtófotóiból készült kiállításra hívtuk fel a figyelmet, most pedig a 2005-ben elhunyt Dr. Szász János fotóművész hagyatékából kikerült alkotásokat tekinthetik meg az m21 Galériában június 4-ig.

Az április 27-én, csütörtökön, a Zsolnay Negyedben 18 órakor kezdődő kiállítás-megnyitón Keresztes Zoltán fog beszélni, ahol a Fotótavasz egyik kiemelkedő rendezvényére várják a közönséget.

Az elvonatkoztatás fokozatai a címe a kiállításnak, amelyen Szász János, pécsi fotóművész halála után megtalált fotóiból válogattak a szakemberek.

A visszatekintő (retrospektív) kiállításnak a Capa Központ egyik munkatársa, Csizek Gabriella a kurátora.

A pécsi fotóművész 1925-2005-ig élt, és a halálát követően a képek napvilágra kerülése a családja, valamint a SosemArt Alapítvány munkájának köszönhető.

Szász János életmű-kiállítások az alábbi helyeken nyíltak a világban:

London, Stuttgart, Bécs, Új-Delhi, Berlin, Pécs, Budapest, ezeket követően pedig a világ két kiemelkedő fotógalériája, a San Francisco-i Robert Koch Gallery, illetve a londoni Eric Franck Fine Arts kezdett foglalkozni a művész képeivel.

A hagyatékból származó fotók egyéni kiállításokon is megtekinthetőek voltak Londonban (HotShoe Gallery – Kerekes Gáborral), Berlinben (Galerie Hiltwasky, Photokunst Johanna Breede), San Franciscóban (Robert Koch Gallery), valamint csoportos kiállításokon is részt vettek az alkotások az alábbi helyszíneken: Paris Photo, AIPAD Photography Show, Classic Photographs LA, Armory Fair New York.

Fotó: az esemény facebook oldala, m21 Galéria