2023.05.30., kedd - Janka, Zsanett
Pécs: 14o - 14o
Az ország 19 megyéjében

Erzsébet királynéhoz kapcsolódó konferencia lesz Pécsett

frisshirek.hu, 2023. április 26. - 07:47
Erzsébet királynéhoz kapcsolódó konferencia lesz Pécsett

Erzsébet királyné és a magyarok címmel tizenhat kutató előadásával kezdődik kétnapos konferencia a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szervezésében a királynéról elnevezett pozsonyi egyetem Pécsre költöztetésének századik évfordulója alkalmából csütörtökön.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A baranyai felsőoktatási intézmény közleményében azt írták: a PTE centenáriumi programsorozata részeként Bölcsészet és Társadalomtudományi Kar és az Egyetemi Levéltár szervezésében rendezik meg az eseményt a Pécsen letelepített pozsonyi egyetem névadójának emléket állítva.

Felidézték: az 1912-ben alapított pozsonyi egyetem Ferenc József engedélyével vette fel Erzsébet királyné nevét, majd az egyetem ünnepélyes felavatására 1916. november 19-én, Erzsébet-napon került sor.

A Pécsen rendezett kétnapos rendezvényen öt szekcióban tizenhat kutató tart előadást Erzsébet királynéhoz kapcsolódóan.

Az előadók foglalkoznak a királyné családjával, az életét meghatározó jelentős eseményekkel, magyarországi tevékenységével, szerepeivel; a művészetekben megjelenő Erzsébet-képpel, az Erzsébet-kultusz különböző formáival, valamint Erzsébet királyné és Pécs, illetve a királyné és a pozsonyi egyetem kapcsolatával.

A több tudományterületet felölelő konferencia előadói között a történészeken kívül művészettörténészek, néprajztudós, irodalomtörténész, levéltáros és könyvtáros is szerepel. A konferenciához kapcsolódóan, annak zárásaként kerül sor a PTE Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont Történeti Osztályán kiállítás is nyílik – írja az MTI.

Fotó: Pixabay