2023.05.29., hétfő - Magdolna
Pécs: 17o - 17o
Az ország 19 megyéjében

A legjobb magyar sajtófotók negyven év tükrében

Sztipán Orsolya, 2023. április 25. - 09:51
A legjobb magyar sajtófotók negyven év tükrében

A sajtófotók iránti fokozott érdeklődés minden évben megnyilvánul: a közönség szeret rácsodálkozni, egyetérteni  vagy éppen egyet nem érteni a fotós látásmódjával. A pécsi kiállításon az elmúlt negyven év legkiválóbb magyar sajtófotóiból készült válogatás tekinthető meg.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A világ legjobb fotóiról, a  "World Press Photo of the Year" pályázat eredményeiről már értesülhettek a frisshirek.hu olvasói ebben a cikkünkbenEzúttal "hazai vizekre evezünk".

Negyvenév sajtófotóinak legjobbjaiból készült egy kiváló válogatás,

amelyekből jubileumi kiállítást rendeztek Pécsett. Az "m21 Galéria" tárlata hétvégén fogadta először, és május 28-ig várja a látogatókat.

"Az elmúlt 40 év legjobb sajtófotói” című válogatás a Magyar Sajtófotó Pályázat anyagaiból készült összeállítás. Az ötlet gazdája és gondozója Szalay Zoltán, aki 1981-ben hozta létre az első kiállítást a sajtófotókból, és azóta is, harminc éven át számíthatnak rá az érdeklődők - tájékoztatta szerkesztőségünket a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft.

Ez a tárlat jubileumi kiállítás, amely a MÚOSZ Fotóriporterek Szakosztályának elnöksége ötlete alapján jött létre. A képek mindegyike pályázott a Magyar Sajtófotó Pályázat valamelyikén. Összesen 123 sajtófotós képei láthatóak a Zsolnay Negyedben.

A tárlat megvalósulásának támogatója a Capa Központ, kurátora és rendezője pedig Bánkuti András Balogh Rudolf-díjas fotóriporter, a MÚOSZ Fotóriporterek Szakosztályának elnöke, a Digitális Fotó Magazin főszerkesztője, aki így fogalmazott:

Semmi nem olyan már, mint 1981-ben volt. Megváltozott a sajtó, Magyarországon megváltozott a politikai berendezkedés; más lett a technika, a jogi környezet, megváltozott a képek nyilvánosságra kerülésének módja és gyakorisága. A legfontosabb azonban nem változott: a fotóriporterek elkötelezettsége. A sajtónak dolgozó fényképész, a fotóriporter, arra törekszik, hogy a valóságot saját interpretációban tálalva, nagy közönség számára nyújtson információt, szórakoztasson vagy provokáljon. Érzelmet akar kelteni, miközben beszámol az előtte történő dolgokról, a maga által megtapasztalt valóságról.

Fotók: Tóth László