2024.04.18., csütörtök - Andrea, Ilma
Pécs: 6o - 6o
Az ország 19 megyéjében

60 milliós lombkoronasétány: A polgármester minden médiumot feljelent, amely tudósított az ügyről

frisshirek.hu | 2023. április 20. - 13:30
60 milliós lombkoronasétány: A polgármester minden médiumot feljelent, amely tudósított az ügyről

Filemon Mihály, a lombkorona nélküli lombkoronasétányt telepítő polgármester azt mondta, mivel a média az elmúlt időszakban vérig sértette és lejáratta a lomkoronasétánnyal kapcsolatban, ezért azokat a médiumokat, akik erről tudósítottak, mind beperli, és amíg ennek nincs vége, addig nem kíván senkivel szóba állni, írja a Telex.

A portál szerint Nyírmártonfalva első embere mindezeket az ATV-nek nyilatkozta, akik megkeresték az üggyel kapcsolatban Bővebben azonban velük sem kívánt beszélni.

Az ügy előzményének tekinthető az is, hogy – ahogyan portálunk megírta -, Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője az Európai Csalás Elleni Hivatalhoz (OLAF) fordult a nyírmártonfalvai lombkoronasétány ügyében. A politikus akkor arról beszélt: „napnál is világosabb”, hogy a polgármester nem arra költötte az uniós támogatást, amire kellett volna. Donáth kiemelte azt is, hogy szerinte az OLAF nemcsak a szabálytalanságokra mutat majd rá a beruházás kapcsán, de azt is kideríti majd, hogy mire költötték le az elnyert 60 millió forintot.

Nyírmártonfalva fideszes polgármestere korábban az RTL Híradónak nyilatkozott az esetről, és többek közt azt állította, egy héten belül betelepítik az erdőt. A facsemeték szerinte két-három év alatt megnőnek, különben is, a pályázati kiírásban nem volt benne, milyen magas legyen az erdő. – Ha egy csemete ötven centi, az már akkor is erdő, ha 50 méteres, akkor is – közölte.

Az ügy kapcsán egyébként a feltárásban is fontos szerepet játszó Átlátszó készített egy parodisztikus videót is.

Gyorsan született ítélet Nyírmártonfalva polgármesteréről, a lomb nélküli lombkoronasétány alkotójáról, Filemon Mihályról. Az Átlátszó munkatársa azonban úgy érezte, hogy még nem jártuk körbe a témát minden szemszögből, esztétikai elemzésünk új perspektívába helyezi a lombkoronasétány értelmezését – ezzel átértékelve számos egyéb, korábbról ismert furcsa építmény megítélését is. A hányattatott sorsú helyi polgármester eddig főleg hideget kapott igyekezetéért, tőlünk most kap meleget is. Kelet-európai „land art”, posztmodern örökség, zsenialitás váratlan helyről

–írják.

Fotó: Sokszínű Vidék