2023.05.29., hétfő - Magdolna
Pécs: 14o - 14o
Az ország 19 megyéjében

Elő a naptárakkal: színes programkavalkád a Zsolnayban

Sztipán Orsolya, 2023. április 06. - 08:24
Elő a naptárakkal: színes programkavalkád a Zsolnayban

Nagyon gazdag, sokszínű programválasztékból állíthatjuk össze április-rendünket a Zsolnay Negyed szervezésének köszöhetően. Zenei és vizuális élményeket kínálnak különböző stílusokban, ráadásul húsz százalékos kedvezményt is lehet szerezni. Tudnivalók és részletek a cikkben.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Ettől a hónaptól kezdve újra teljes nyitvatartással, akciókkal és programdömpinggel pörögnek az események – írja sajtóközleményében a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft.

A Zsolnay Kulturális Negyed áprilistól újra teljes nyitvatartással, keddtől vasárnapig várja a látogatókat, továbbá áprilisban 20 százalékos akcióval vásárolható meg az örökség jegycsomag, ami 11 pécsi látnivalóra érvényes a történelmi belvárostól a Zsolnay Negyedig.

Gazdag programkínálattal rukkolnak elő: húsvét, Tommy Katona, Beck Zoltán, Grecsó Krisztián és Halász Judit is Pécsre érkezik! Ugyancsak áprilistól zajlik az I. Pécsi Fotótavasz a Pécsi Galériákban.

A hónap kiemelt eseményei a Zsolnay Negyedben

Többször is kitüntették az Év Jazz-zenésze díjjal Tóth Viktort, aki zenekarával április 6-án érkezik az E78-as Koncertterembe a Metronóm Jazz Klub vendégeként. A Right on! zenekar érdekessége, hogy basszusgitárosa a 13 éves, csodagyerekként aposztrofált Hodek Áron.

Húsvéti megaprogramok, táncház, Halász Judit és Beck Zoliék is megérkeznek

A húsvéti nyuszi a Zsolnay Negyedben fészkel! Tojáskereső detektívjáték, koncertek, kézműves foglalkozások és mesejáték is várja a családokat a Zsolnay Negyed egész napos, ingyenes húsvéti programján, április 10-én 10 órától.

A húsvét idején négy napon keresztül nyitva lesz a Zsolnay Negyed, az Ókeresztény Mauzóleum és a Középkori Egyetem is. Április 8-9-10-én tematikus tárlatvezetések is lesznek, így például korhű ruhába öltözött idegenvezetők tartják az Időutazás a Zsolnay család egykori lakóházában című sétát.

Dallasból érkezik haza Pécsre Tommy Katona és zenekara, a Texas Flood! Jimi Hendrix, BB King és Albert King dalok mellett Tommy Katona saját szerzeményei is elhangzanak. A blues legjava április 12-én a Zsolnay Negyed E78-as Koncerttermében.

Folytatódnak a Zsolnay táncházak is: április 13-án Bergics Andris és barátai, 28-án pedig a Vizin zenekar adja a talpalávalót.

Halász Judit új lemezével folytatja azt a missziót, amit évtizedekkel ezelőtt elkezdett. A magyar könnyűzene legjobbjainak megzenésítésével, klasszikus és kortárs magyar költők verseit énekelve megszeretteti a magyar költészet legjavát a gyerekekkel, családokkal. A vitéz, a kalóz, meg a nagymama koncert április 16-án lesz a Kodály Központban.

A Zsolnay Színház következő előadása az Orlai Produkció tabutémát bontogató előadása Péterfy Borival a főszerepben. Péterfy-Novák Éva: Apád előtt ne vetkőzz, április 20-án az E78-ban.

Lemezbemutató koncertet tart Beck Zoltán és Grecsó Krisztián Hoztunk valamit magunkból címmel április 22-én az E78-ban.

Fotók, képzőművészet 

Április 6-án Kortárs Junior pARTy lesz a U16 zenekarral az m21 Galériában. A belépőjegy a koncert mellett feljogosít az Árnyékok és jelek – Anna Mark című kiállítás megtekintésére is, ami április 16-ig látható.

Pécsett első alkalommal, majd ezt követően évente kerül megrendezésre a Pécsi Fotótavasz, amely olyan különleges alkalom, amikor a Pécsi Galériákban a fotóé a főszerep! Az idei rendezvényen szabadtéren a Zsolnay Negyedben, valamint az m21 Galériában, illetve a belvárosi Martyn Ferenc Galériában láthatók majd fotókiállítások egyszerre, egy időben.

A Fotótavasz megnyitója április 20-án 17 órakor lesz Az elmúlt 40 év legjobb sajtófotói című kiállítással az m21 Galériában, valamint a 41. Magyar Sajtófotó Kiállítás szabadtéri bemutatkozásával a Zsolnay Negyedben.

A kiállítás kurátora és rendezője Bánkuti András Balogh Rudolf-díjas fotóriporter, a MÚOSZ Fotóriporterek Szakosztályának elnöke, a Digitális Fotó Magazin főszerkesztője. A kiállításon a fotóriporterek munkáján keresztül a magyar sajtófotó valamennyi műfaja megjelenik.

Ugyancsak a Zsolnay Negyed m21 Galériában nyílik Szász János fotóművész első pécsi retrospektív kiállítása Az elvonatkoztatás fokozatai címmel április 27-én 17 órakor. A kiállítás kurátora Csizek Gabriella, a Capa Központ munkatársa.

A Művészetek és Irodalom Háza Martyn Ferenc Galériájában április 21-én Farkas B. Szabina fiatal fotóművész munkáiból nyílik kiállítás, amelynek címe Inside out, a humánum lenyomata.

A Széchenyi téri Pécsi Galériában május 13-ig tart Bükösdi Kálmán, Dehandt Antal és Szilágyi Szilárd „Silaro” közös kiállítása, a Nemzedéktársak.

Itt olvashatnak bővebb információkat a programokról.

Fotó: Tamás József, Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft.