2023.05.29., hétfő - Magdolna
Pécs: 14o - 14o
Az ország 19 megyéjében

Hazug állításokkal kapcsolatban adott ki közleményt a Pécs Jövője Frakciószövetség

Sztipán Orsolya, 2023. április 05. - 08:41
Hazug állításokkal kapcsolatban adott ki közleményt a Pécs Jövője Frakciószövetség

A Pécs Jövője Frakciószövetség közleményében a NER-propraganda Pécset érintő kommunikációjával kapcsolatban fogalmazta meg véleményét.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A sajtóban megjelent valótlan állításokra hívja fel a figyelmet közleményében a Pécs Jövője Frakciószövetség. A frisshirek.hu-hoz eljuttatott levelüket szó szerint idézzük:

“A NER és propagandája hazudik és csúsztat. Ezt tudjuk. Helyreigazítást nem kérünk, mert értelmetlen. Sajtópereket nem indítunk, mert nem járnának következményekkel.

Meggyőződésünk, hogy mind ugyanarról a tőről fakadnak, ezért nem fogjuk szétválogatni, hogy melyik hazugság, álhír vagy csúsztatás milyen felületen jelent meg. Annak a lehetőségét azonban a város vezetőiként kötelességünk megteremteni, hogy a pécsiek legalább esélyt kapjanak ezek felismerésére.

Mutatjuk a NER pécsi politikusai és propagandistái legkirívóbb produkcióit az elmúlt napokból.

Hazugság (“Köztudottan és tényszerűen nem igaz” állítások):
1.1. Parkoló a Városházán

NER-propaganda állítása:

„Fű alatt döntöttek úgy valamikor az elmúlt hónapokban, hogy kibővítik a Városházi Politikusi Very Important Personok (VIP, azaz Nagyon Fontos Személyek) Parkolóját Pécsen.”

A valóság:

A Városházának nincs politikusi VIP-parkolója. A tisztségviselők és a vendégek számára fenntartott parkoló van, ami a korábbi taxi-droszt áthelyezése után bővült. Erről nyilvános ülésen hozott határozatot a Városfejlesztési és Kommunális Bizottság.

A tanulság:

A lap városházi tudósítója vagy tökéletesen tájékozatlan, vagy szándékosan állít valótlant. Mennyire marad így hiteles?

1.2. Kokárda az alpolgármesteren:

Kővári János állítása március 15-éről:

„a pécsi alpolgármester még kokárdát sem viselt a koszorúzáson.”

A valóság:

A rendezvényen készült fotók bizonyítják, hogy a polgármester és az alpolgármesterek viseltek kokárdát a városi ünnepségen.

A tanulság:

Érdemes annak hinni, aki ott van a rendezvényen, és nem annak, aki távolról kiabál kígyót-békát.

Csúsztatás:
2.1. Kártérítés, Magyarürögi vízfolyás

NER-propaganda állítása:

„Az ügyben a Tiszta Kezek frakció valóban igen aktív, amint azt megtudtuk Bognár Szilviától.”

A valóság:

A Magyarürögi vízfolyás rendezése kapcsán fizetett vállalkozói kártérítés ügyében egyeztetést tartott az önkormányzat. Erre számos szakértő mellett a városházi ellenzéki képviselők is meghívást kaptak. Előbbiek el is jöttek, utóbbiak közül viszont senki nem érkezett meg.

A tanulság:

A városházi ellenzéki képviselők olyan aktívak, hogy még arra az egyeztetésre sem mennek el, amit az észrevételeik alapján hív össze a városvezetés. Vajon valóban a pécsiek érdekeit szolgálják, vagy csak politikai tőkét próbálnak összeharácsolni?

2.2 TV-torony, díszkivilágítás

A NER-propaganda állítása:

A „pécsi polgármester 2000 forintot spórolt azzal, hogy március 15-én nem öltöztették piros-fehér-zöldbe, a magyar nemzeti lobogó színeibe az ünnep alkalmával a Tv-tornyot.”

A valóság:

A kormány energiatakarékossági intézkedések bevezetéséhez kötötte az önkormányzatok energiatámogatásának lehetőségét. Az önkormányzat ősszel döntött az energiatakarékossági intézkedésekről. Ennek része, hogy a TV-torony díszkivilágítása is csak hétvégén működhet.

A tanulság:

Furcsa helyzetet idéz elő, ha a NER-propagandának választani kell a nemzeti érzelmek és a kormánydöntések következményei között.

3. Lenyúlás:

3.1. Szlogenlopás

Hoppál Péter szlogenje:

„#pécsiségmindenkor”

A valóság:

Hoppál Péter a pécsi polgármester szlogenjét használja.

A tanulság:

Hiába az évtizedes politikusi tapasztalat, nem szégyen tanulni a jobbtól. Mondjuk, ilyen direkten kölcsönvenni azért az elegancia hiányára vall…

Elhallgatás
A NER-propagandából hiányzó állítások:

Minden, amit az önkormányzat a fideszes politikusok alaptalan kritikáira, vádaskodására válaszol, hiányzik a felületekről. Ahogy a pécsieket érintő pozitív hírek is – így épül a valósággal ellentétes, sötét és szürke Pécs képe.

A valóság:

Nem, nem épül lakópark a tettyei kutyafuttatónál | pecsma.hu

A Tüke Busz visszautalta az e-busz-vásárlás áfatartalmát | pecsma.hu

A tanulság:

A NER-propaganda helyett objektív hírforrások használata erősen javasolt!

Szerintünk ezeket egyszer még nagyon fogják szégyellni, akik megrendelték, megírták és közzétették.

Pécs Jövője Frakciószövetség”

Fotó: Krausz József