2023.05.30., kedd - Janka, Zsanett
Pécs: 15o - 15o
Az ország 19 megyéjében

Erős vegyszer használata okozhatta a gázszagot a Pécsi Nemzeti Színházban

Sztipán Orsolya, 2023. április 03. - 14:44
Erős vegyszer használata okozhatta a gázszagot a Pécsi Nemzeti Színházban

A katasztrófavédelem szakembereinek vizsgálata alapján nem a szennyvíz-elvezető csatorna megrongálódása okozta a gázszagot szombaton a pécsi színházban, hanem olyan kemikália juthatott a lefolyóba, amely a vezetékekben lévő anyagokkal kémiai reakcióba lépett.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Erős gázszagot éreztek a Pécsi Nemzeti Színházban április elsején, amikor a Mecsek Táncegyüttes lépett fel a teátrumban. Azonnal megszakították az előadást, és kitereltek mindenkit a Színház térre, miközben a tűzoltók megérkezésére vártak.  

Az első információk alapján a Baranya Vármegyei Rendőr-Főkapitányság ügyeletben lévő sajtósa azt nyilatkozta a pecsma.hu-nak, arra gyanakodnak, hogy a csatornából szivárgó gáz szagát érezhették bent a színházban. 

Az egyik néző, aki történetesen a Baranya Vármegyei Közgyűlés elnöke, feltöltött a facebook-oldalára egy videót, amelybő arra lehet következtetni, hogy a nézők az aggodalmaskodás helyett közösen énekeltek a Mecsek Táncegyüttes tagjaival a színház előtt. Őri László az alábbi videót osztotta meg közösségi oldalán:

A Tettye Forrásház Zrt. tájékoztatása szerint a szakemberek a katasztrófavédelemmel közösen megvizsgálták a Perczel Miklós utca szennyvízelvezető gerincvezetékét, és arra  a megállapításra jutottak, hogy

nincs olyan rendellenesség, amely indokolta volna a gázszagot.

Közleményük szerint a színház szomszédságában lévő házak is erre a fővezetékre vannak kötve, de azoknál nem észleltek rendellenességet. Véleményük szerint:

Ha az épületben észlelt gáz a csatornából származott, az csak úgy fordulhatott elő, hogy olyan erős vegyi anyag, agresszív oldószer jutott a hálózatba, ami kémiai reakcióba lépett a vezetékekben lévő szerves anyagokkal, nagy mennyiségű gáz felszabadulását okozva. Iyen eset például akkor fordulhat elő, ha valaki igen erős zsíroldót önt a lefolyóba.

A szakemberek azon a véleményen vannak, hogy a belső hálózatban keletkezhetett probléma az egyik bűzelzárónál, csak ez lehet a magyarázat arra, hogy a gáz beszivárgott az ingatlanba. Ezt okozhatta repedés vagy kiszáradás is.

A Tettye Forrásház Zrt. még az eset estéjén teljesen átmosta a szennyvízhálózatot a helyszín környékén, de további ellenőrző vizsgálatokat is kilátásba helyezett, mint például az épület belsejében lévő szennyvíz vezeték csőkamerás átvizsgálását.

A lakosság számára pedig fontos figyelemfelhívást intézett: 

Ügyeljünk rá, mit öntünk a lefolyóba, hiszen a vegyszerek, veszélyes anyagok a csatornában normál körülmények közt lévő zsírokkal, anyagokkal keveredve komoly problémákat okozhatnak!  

Fotó: Krausz József