2023.05.29., hétfő - Magdolna
Pécs: 17o - 17o
Az ország 19 megyéjében

Jogi intézkedések meghozatalára készül az ENSZ a klímavédelem érdekében

Sztipán Orsolya, 2023. március 30. - 17:30
Jogi intézkedések meghozatalára készül az ENSZ a klímavédelem érdekében

Egy beadvány alapján jogi intézkedéseket tervez meghozni tagállamaival szemben az ENSZ, ám ezeknek a szabályoknak a betartása nem lesz kötelező érvényű. Olyan állásfoglalást készül írni, amely iránymutatásként segíthet az éghajlatváltozás elleni küzdelemben.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás


Az ENSZ klímaszakértői arra figyelmeztettek, hogy a globális felmelegedés várhatóan másfél fokkal fog emelkedni 2030-2035 között - írja az euronews.com. Több mint 130 állam szavazta meg a Nemzeti Bíróság előtt, hogy elfogadják az éghajlat védelmében az államokra háruló kötelezettségeket. Magát a javaslatot Vanuatu, a Csendes-üceán egy kis szigetállama nyújtotta be. 

A bíróság az elé került beadványt abból a szempontból vizsgálja, hogy milyen jogi intézkedéseket hozzanak az országok részére, amelyekkel meg kell védeniük a környezetet az éghajlai ártalmaktól. Ugyanakkor olyan állásfoglalás megfogalmazásán dolgoznak, amely

tartalmának betartása nem kötelező érvényű.


Az ENSZ New York-i közgyűlésén a főtitkár, António Guterres így fogalmazott:

Egyes országok számára az éghajlati fenyegetés halálos ítéletet jelent. Valójában ezeknek az országoknak a kezdeményezése, amelyhez oly sok más csatlakozott – a fiatalok erőfeszítései mellett a világ minden tájáról -, ami összehoz minket. Történelmet írunk. 


A 2015-ös Párizsi Éghajlatvédelmi Megállapodás értelmében a felmelegedés mértéke nem lehet magasabb, mint két Celcius fok a XXI.század végéig.

Egy nívós, zöld szervezet, a Client Earth ügyvédje azt nyilatkozta, hogy

A nemzetközi bíróságokat és törvényszékeket egyre gyakrabban kérik, hogy tisztázzák és határozzák meg a klímaválság elleni küzdelemre irányuló globális erőfeszítésekre vonatkozó jogszabályokat – és ennek jó oka van.

Lea Main-Klingst arra is kitért a reagálásában, hogy „A nemzetközi jog fontos eszköz az éghajlatváltozás elleni küzdelem alakításában – és még nem láttuk teljes erejét. Az ehhez hasonló tanácsadó vélemények tisztázhatják az államok jogi kötelezettségeit korunk egyik legsürgetőbb kérdésében – és iránymutatást adhatnak a jövőbeli éghajlat-politikai intézkedésekről. Ez fontos előrelépés az éghajlati törvények terén.”

A frisshirek.hu korábban írt már arról, hogy utolsó figyelmeztetést adtak a klímakutató tudósok az emberiség számára a bolygó megóvására vonatkozóan. 

Kövesse nettogreen rovatunkat!

A frisshirek.hu Nettogreen rovata folyamatosan foglalkozik a klímaváltozás és a környezetvédelem híreivel. A rovatban hamarosan indul hazánk Világörökségeit bemutató sorozatunk is.

Fotó: pixabay