2024.04.16., kedd - Csongor
Pécs: 9o - 9o
Az ország 19 megyéjében

Dübörög az albérletbiznisz Veszprémben – egyre kevesebb a megfizethető lakás

frisshirek.hu | 2023. március 30. - 18:00
Dübörög az albérletbiznisz Veszprémben – egyre kevesebb a megfizethető lakás

Az EKF programsorozat hozott Veszprémbe sok szépet és jót: útfelújítást, településszépítést, és jócskán felverte az ingatlanárakat is. A megfizethető albérletek ideje lejárt a megyeszékhelyen!

A frisshirek.hu kíváncsi volt rá, az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat és vele járó számlálhatatlan program és beruházás milyen hatással volt a veszprémi albérlet-piacra, így hosszas kutatásba kezdtünk a témában, átnéztünk pár ingatlanos oldalt, és helyi lakosokat kérdeztünk a tapasztalataikról. Az eredmény brutális.

„Évek óta keresgélünk albérletet a családommal, sikertelenül. Mindig is magasak voltak Veszprémben a bérleti díjak, de nagyjából fél éve azt látom, hogy folyamatosan drágulnak. Az EKF véleményem szerint jócskán megnyomta az árakat”

- mondta el kérdésünkre egy helyi édesanya.

Egy másik veszprémi úrnak is hasonlóak a tapasztalatai, ő így fogalmazott:

„Gyakorlatilag 130-140 ezer forint alatt nem is igen van kiadó lakás a városban, ami mégis, az tulajdonképpen csak egy szoba bérléséről szól. A 130-140 ezer forint körüli árak esetén pedig még mindig nem igen beszélhetünk kifejezetten szép lakásokról; többnyire retró vagy erősen fel kellene újítani. Azok a lakások, amik fel vannak újítva, jóval magasabb költséget is jelentenek, még akkor is, ha egy lakótelep közepén vannak. Egy frekventált helyen lévő, szép és legalább 60 négyzetméteres lakás bérleti díja csillagászati.”

Szintén hasonló véleményen van következő megkérdezettünk is. A hölgy családi házat bérelne, de az alábbiakat tapasztalta:

„Családi házak esetén elég nagy a szórás. Nem is nagyon láttam komplett házat mostanában, csak sorház részt vagy egy nagyobb kertesház alsó vagy felső szintjét kínálták bérlésre. Az árak nagyjából 180 ezer forinttól mennek a csillagos égig, felújításra szorulótól a felújítottig van a skála, de mindnek borsos az ára. A ház, vagy házrész bérlésénél ráadásul azt is figyelembe kell venni, hogy ezeknek a rezsiköltségei is jóval magasabbak, nem is csoda, hogy többen a sajátjuk alsó vagy felső részét épp ilyen megfontolásból szeretnék kiadni.”

A frisshirek.hu is átnézte az éppen futó hirdetéseket, és az alábbiakat tapasztaltuk:

Kiadó szobákat találtunk 50 és 90 ezer forint között. 1-2 szobás lakásokat (többnyire lakótelepen) 120 és 180 ezer forint között. Ezek esetében igen nagy volt szórás az állapottól és az elhelyezkedéstől függően; akadtak bájos és hangulatos ingatlanok, de olyanok is, melyek esetében célszerű volna egy nagyobb felújítást megejteni. Frekventált veszprémi területeken azonban a nagyjából 70 négyzetméteres lakások bérleti díja néhol a 250 ezer forintot is elérte.

Azonban akadtak ennél bátrabb hirdetések is; kiadó 100 négyzetméteres téglalakás 280 ezer forintért, de ennél kisebb, 90 négyzetméteres is drágábban, 290 ezer forintért. Természetesen ezen utóbbi árak esetében a lakások is gyönyörűek, minden kényelmi funkcióval el vannak látva és tágasak is.

Az mfor.hu cikke szerint a vármegyeszékhelyek között Veszprém a legdrágább 155 ezer forintos átlagos bérleti díjjal. Utána következik Győr, Debrecen és Székesfehérvár egyaránt 150 ezer forinttal.

Illusztrációs fotó: freepik.com