2023.05.30., kedd - Janka, Zsanett
Pécs: 15o - 15o
Az ország 19 megyéjében

A pécsiek szavaztak arról, melyik projekt legyen a Misina-tető felújításának győztese

Sztipán Orsolya, 2023. március 30. - 11:31
A pécsiek szavaztak arról, melyik projekt legyen a Misina-tető felújításának győztese

Nem marad ki a város turisztikai fejlesztéséből a Misina-tető és a TV-torony sem. A pécsi önkormányzat által meghirdetett online szavazás győztes projektjének köszönhetően tavasszal megkezdődhetnek a felújítási munkák a városnak ezen a részén is.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Ebben az évben elindulhatnak az első gépzúgások a Misina-tető és a TV-torony környékének felújítására.

Pécs önkormányzata átfogó felújítási munkálatokba kezdett a város turisztikai látványosságainak érdekében még 2007 óta, és azóta is folyamatosan végzik a szépítést. A Misina-tető és a TV-torony a vármegye székhelyének emblematikus helyszín, ezekre azonban átfogó felújítás még nem történt meg.

A Pécsi Önkormányzat téjékoztatója szerint, amelyet a frisshirek.hu szerkesztőségéhez juttatott el, a TV-torony díszkivilágításával kapcsolatos projektek 2018 szeptemberében lezárultak, de a Misina Étterem épülete továbbra is romos állapotban van. Ezért az önkormányzat megoldást akart találni a hasznosítására, így

kiírt egy nyílt ötletbörzét 2020 nyarán, amelyen keresztül a lakosság megfogalmazhatta a véleményét a fejlesztéssel kapcsolatban.

Összesen 35 db érvényes ötletterv érkezett a börzén, amelyekből hármat választott ki a zsűri a további koncepció tervek elkészítéséhez. Ezeknek az ötletterveknek az egyeztetésére is meghívták a pécsi lakosságot, amellyel közel húszezren éltek is.

Az internetes szavazásra az alábbi megvalósítható projekttervek kerültek ki:

az „Aktív Misina” egy mozgás- és túraközpont kialakítását célozta,
a „Családi Misina” egy családcentrikus közösségi térről szólt,
az „Interaktív Misina” koncepciójában pedig egy bányászati kiállítást vázoltak.

A szavazáson végig az „Aktív Misina” és a „Családi Misina” koncepciók versenyeztek fej-fej mellett, végül az előbbi nyert, ám mindössze 25 szavazattal. 

A döntés értelmében a benyújtott pályázat a Széchenyi 2020 program keretében 1,2 milliárd forint vissza nem térítendő, Európai uniós támogatásban részesül.   

Fotó: megujulomecsekoldal.hu, Krausz József