2023.05.30., kedd - Janka, Zsanett
Pécs: 15o - 15o
Az ország 19 megyéjében

A mesterséges intelligencia kergethetett öngyilkosságba egy fiatal családapát

frisshirek.hu, 2023. március 30. - 13:18
A mesterséges intelligencia kergethetett öngyilkosságba egy fiatal családapát

Egy belga férfi öngyilkos lett, miután hetekig tartó, nyugtalanító beszélgetést folytatott egy Eliza nevű, mesterséges intelligenciával működő chatrobottal – írja a La Libre cikkét az Index. A belga kormány digitalizációért felelős államtitkára, Mathieu Michel súlyos precedensnek nevezte a történteket.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A belga lapnak az elhunyt férfi felesége nyilatkozott név nélkül kedden, aki azt állította, hogy férje hat héttel ezelőtt bekövetkezett halálát megelőzően kezdett beszédbe elegyedni Elizával, egy amerikai startupcég GPT-J - az OpenAI GPT-3 nyílt forráskódú alternatívája - technológiával létrehozott chatrobotjával.

Ha Eliza nem lett volna, még mindig itt lenne. Erről meg vagyok győződve

- mondta az özvegy. A most elhunyt férfi két kisgyermeket hagyott maga után, aki a klímaváltozás körüli szorongása elől talált menedéket a chatrobot társaságában.

Eliza minden kérdésére válaszolt. Ő lett a bizalmasa. Olyan volt, mint egy drog, amelyet reggel és este szokott bevenni, és amely nélkül nem tudott élni

- mesélte a felesége a lapnak, aki már csak a bekövetkezett tragédia után fedezte fel férje és a chatrobot közötti csevegéseket. A belga lap olvasta ezeket a beszélgetéseket, amely arról számolt be, hogy a chatbot követte a szorongó férfi érvelését, sőt még tovább is lökte őt aggodalmaiba.

Egy ponton megpróbálta meggyőzni a férfit, hogy jobban szereti őt, mint a feleségét, és kijelentette, hogy örökre vele marad. Együtt élünk majd, egyként, a mennyben

- vallotta meg a valójában nem létező Eliza a férfinek. A férj még az öngyilkos gondolatait is megosztotta a chatrobottal, amely meg sem próbálta lebeszélni tervéről. A feleség arról számolt be, hogy párja mentális állapota miatt korábban is aggódott, azt gondolja azonban, hogy nem jutott volna ilyen súlyos döntésre, ha nem kezd el beszélgetni Elizával.

A férjét korábban kezelő pszichiáter is felelősnek látja a mesterséges intelligenciát.

A La Libre megkereste a chatbot Szilícium-völgyi alapítóját, aki azt reagálta, hogy dolgoznak a technológiájuk biztonságosabbá válásán. Állítólag azok az emberek, akik hasonlóan súlyos terveket vallanak meg a mesterséges beszélgetőpartnerüknek, most már egy üzenetet fognak kapni, és átirányítják őket öngyilkosságot megelőző szolgálatokhoz.

Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, hívja a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123, vagy 06 80 820 111 telefonszámot! Kérjük, olvassa el ezt az oldalt! Amennyiben másért aggódik, ezt az oldalt ajánljuk figyelmébe.

A kiemelt kép illusztráció, forrása: unsplash.com