2023.05.30., kedd - Janka, Zsanett
Pécs: 15o - 15o
Az ország 19 megyéjében

Kapavágás híján is kénytelen fizetni a pécsi hivatal

Sztipán Orsolya, 2023. március 24. - 08:03
Kapavágás híján is kénytelen fizetni a pécsi hivatal

Huszonegy-millió forintot volt kénytelen kifizetni a pécsi önkormányzat egy cégnek, mert a korábbi, Fideszes városvezetés elhibázott egy projektet- állítja a jelenlegi város vezetése. Az ellenzékben lévő Fidesz-frakció azonban azt mondja, hogy egy el nem végzett, sőt meg sem kezdett munkát fizetett ki a város.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Azt állítja a Fidesz-frakció Pécsett, hogy az önkormányzat úgy fizetett ki 21 millió forintot egy cégnek, hogy az még hozzá sem kezdett a munkák elvégzéséhez, nemhogy elvégezte volna azt. A város képviselőtestületének többsége ellenzéki politikus, akik azzal indokolnak, hogy egy olyan szerződést kellett kifizetniük, amelyet korábban még a Fideszes városvezetés kötött meg a céggel.

A magyarürögi városrész patakmedrének rendbetételére kötött megrendeléssel kapcsolatban egyetlen perc erejéig sem történt munkavégzés - adta hírül az atv.hu. Csizmadia Péter, a város Fideszes frakcióvezetője azt nyilatkozta, hogy még a munkaterületet sem adta át az önkormányzat, maga a munkavégzés pedig egyáltalán nem kezdődött el. Ennek ellenére -hitelből finanszírozva- az önkormányzat 21 millió forintot fizet ki a cég számára - hangzik el a képviselőtől.

Évekkel ezelőtt kikérték a környéken élők véleményét, de azok nem értettek egyet a tervekkel, és hiába történt velük egyeztetés, ebben a témában nem sikerült megegyezniük az önkormányzattal.

A kormányközeli Összefogás Pécsért frakció vezetője azt mondta, hogy kifogott a projekt a városvezetésen. Kővári János arról beszélt, hogy másfél évig halogatták a munka elkezdését, és azóta sem történt semmi. Az első vállalkozó, akivel a szerződést megkötötte az önkormányzat, kártérítési igényt nyújtott be. Úgy gondolja, ennek egy része, amely a megvásárolt építőanyagokra vonatkozik, valóban jogos, de végül is konkrét munkát egyáltalán nem végeztek.

Az önkormányzat az előző, Fideszes városvezetést hibáztatja

A város vezetése azonban egészen másként látja az ügyet. Az előző, Fideszes városvezetést okolják azért, hogy most kénytelenek voltak munkavégzés nélküli fizetésről dönteni.

A város alpolgármestere, Ruzsa Csaba úgy nyilatkozott, hogy ezt, a korábbi városvezetés által rosszul előkészített projektet helyre kell hozniuk. Felrója az előző Fideszes vezetésnek, hogy a lakosokkal 2017-2019 között nem megfelelően egyeztettek, így a már kiírt közbeszerzés módosításával fel kell bontani a régi szerződést, és ki kell írni egy új közbeszerzést. 350 millió forintos forrás teljes felhasználásáról van szó- fogalmazott az ellenzéki alpolgármester.

Igazságügyi szakértő is vizsgálta az ügyet, akit az önkormányzat kért fel. Azt állapította meg, hogy jogos a kártérítési igénye a cégnek, mert nem az ő hibájuk miatt nem kezdődött el a munka. Így a pécsi önkormányzat 21 millió forintot ki kell, hogy fizessen nekik anélkül, hogy egyetlen kapavágást is ejtettek volna.

Fotó: wikipedia