2023.05.30., kedd - Janka, Zsanett
Pécs: 15o - 15o
Az ország 19 megyéjében

Az utasok látják kárát a sofőrhiánynak

frisshirek.hu, 2023. március 23. - 13:47
Az utasok látják kárát a sofőrhiánynak

Megszületett a bérmegállapodás a pécsi közösségi közlekedési feladatait ellátó Tüke Busz Zrt. és a cégnél dolgozókat tömörítő szakszervezetek között szerdán. A sofőrhiány miatt egyes járatok ritkábban közlekednek áprilistól.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A pécsi önkormányzat, a Tüke Busz Zrt. százszázalékos tulajdonosa közleményében azt írta: a sofőrök alapórabére egységesen ötödével emelkedik, míg a forgalomirányításban tizenöt, az egyéb munkakörökben tizennégy százalékos differenciált bérfejlesztés lesz.

A megállapodás értelmében így a Tüke Busz Zrt. buszvezetőinek alapórabére 1500 forintról 1800 forintra emelkedik, és egységessé vált a szolgálati idő arányában a sofőröknek járó bérkiegészítés is.

Ez azt jelenti, hogy az új belépőknek magasabb jövedelmet tud adni a cég, és a néhány éve már ott dolgozó sofőrök bére is az átlagnál nagyobb mértékben emelkedik. A formaruha viselésére kötelezett munkatársak évi ruhapénze a megállapodás szerint 33 százalékkal emelkedik, így eléri a 40 ezer forintot – írták.

A közlekedőket érintő döntéseket is hoztak: a délelőtti, délutáni és késő esti időszakban egyes járatok ritkábban közlekednek, egy vonal szüneteltetését fenntartják, illetve egy másik viszonylaton járatokat törölnek április 6-ától – közölte a Magyar Távirati Irodával az önkormányzati szakbizottság döntését a helyhatóság.

A járatritkításokat a közlemény szerint azért rendelik el, hogy mérséklődjön a cégnél fennálló sofőrhiány, a jövőben tartalék járművezetők álljanak rendelkezésre, így tartható legyen a menetrend, és ne maradjanak ki járatok.

MTI
fotó: Tüke Busz Zrt.