2023.03.31., péntek - Zalán
Pécs: 9o - 9o
Az ország 19 megyéjében

Forgalmirend-változás március közepétől Pécsett

Sztipán Orsolya, 2023. március 13. - 13:04
Forgalmirend-változás március közepétől Pécsett

Egyidőben folytatják a kerékpárút építését és az útburkolat javítását Pécsett a Szigeti úton.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Március 20-tól ideiglenes forgalmi rend szerint közlekedhetnek a pécsiek, mert folytatják Pécsett a kerékpárút építését a Szigeti úton, valamint vele egyidőben elkezdik a burkolat-javítási munkálatokat a Szigeti út - Tözér utca csomópontjánál is - tájékoztatta a frisshirek.hu-t Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata.

Utóbbi fejlesztésénél forgalomirányító jelzőlámpát helyeznek ki, valamint felújításra kerül több autóbusz-megálló is. A környéken

március 20-tól augusztus végéig kell számítani a megváltozott közlekedési rendre.

A kerékpárút

Nagyszabású infrastrukturális fejlesztés indul a pécsi önkormányzat által a hónap közepén. Ebben a projektben a kerékpáros közlekedés és a közösségi közlekedésfejlesztés kap hangsúlyt. A Nyugati városrész kerékpárútjának fejlesztése 2021-ben zárult le, most pedig 600 méteres hosszabbítást végeznek rajta. Több mint fél kilométeres irányhelyes kerékpársávot építenek a Szigeti úton. Ezen a szakaszon forgalomváltozás fog életbe lépni.

Az önkormányzat tájékoztatója szerint a 

kivitelezés ideje alatt az alábbi forgalmi rend lesz érvényben a fejlesztéssel érintett útszakaszon:

 1. március 20. – március 22. között
 • az ideiglenes forgalmi rend kialakításához szükséges táblázásokat és burkolati jelek felfestését végzi el a Vállalkozó,
 • megkezdődik az ideiglenes buszmegállók kiépítése,
 • megtörténik a gyalogos forgalomtól elzárt területek elkordonozása.
 1. március 23. – június 20. között
 • Az Erkel Ferenc utca és a Huszár utca között lezárják a Szigeti utat (kivéve a helyi közlekedésű autóbuszok és taxik számára, amelyek váltakozó irányban, jelzőlámpás irányítás mellett közlekedhetnek).
 • A Hungária út felől érkezőknek a Rókus utcánál el kell kanyarodni északi irányba, a tovább haladás csak a Váci Mihály utca felé a célforgalomnak és a töltőállomást használóknak lehetséges.
 • A Szigeti úton a töltőállomás bejárata után kizárólag buszok és taxik közlekedhetnek.
 • A Honvéd utca Váci Mihály utcától délre eső szakasza zsákutca lesz.
 • A Huszár utca egyirányúvá válik a 31-es számtól észak felé.
 • Az Erkel Ferenc utcában északi, a Lázár Vilmos utcában déli irányba egyirányú forgalmi rendet vezetnek be. A terelőútra "tehergépkocsival behajtani tilos” táblát helyeznek ki.
 • A Szigeti úton a Rókus sétánynál található gyalogos átkelőhelyet ideiglenesen megszüntetik.
 • A Hungária utcából balra, a Madách Imre utcára való kanyarodás engedélyezett lesz, emiatt a kerülőútként használható Madách Imre utcában a parkolás tiltottá válik.
 • A Megyeri tér és a 6-os számú főút csomópontban a keleti oldali gyalogos átkelőhelyet ideiglenesen megszüntetik a kereszteződés nagyobb forgalomáteresztő képessége érdekében.
 • A helyi közlekedésű autóbuszok Egyetemváros elnevezésű autóbusz megállóhelyeit a 2, 2A, 55 és 102-es jelzésű járatok tekintetében ideiglenesen áthelyezik a Tüzér utcába.
 • Az Uránváros irányú 26, 27, 27Y, 28, 28A és 28Y jelzésű járatok számára ideiglenes buszmegállót alakítanak ki a Szigeti úton a Kürt utca előtti szakaszon.
 • Az útszakaszon Uránváros irányából az érintett (25, 26, 27, 27Y, 28, 28A, 28Y, 29 jelzésű) autóbuszok a 6-os számú főúton érik el az Egyetemváros ideiglenes megállót, így a Szántó Kovács János utcai és a Gyümölcs utcai megállóhelyeket ideiglenesen használaton kívülre helyezik.

 1. június 20. –augusztus 31. között

A forgalmi rend a következőkben változik a 2023. március 23. – június 20. időszakhoz képest:

 • a Belváros irányából érintett (26, 27, 27Y, 28, 28A, 28Yjelzésű) autóbuszok az Egyetemváros ideiglenes megállót követően a 6-os számú főúton haladnak tovább, így a Gyümölcs utcai és Szántó Kovács János utcai megállóhelyeket ideiglenesen használaton kívülre helyezik.

A fenti intézkedésekkel a Szigeti út lezárt szakasza nyugat felől a Kürt utca – Lázár Vilmos/Erkel Ferenc utca – Tüzér utca útvonalon, kelet felől a 6-os út – Madách Imre utca – Hungária utca – Szigeti út – Rókus utca útvonalon kerülhető el. Ellenkező irányban a Rókus utca – Szigeti út – Hungária utca – Madách Imre utca – Megyeri tér – 6-os út útvonalon.

A kivitelezés teljes időszakában a gyalogos közlekedés feltételei biztosítottak lesznek, a lezárt területre a rendőrség, a mentők, a tűzoltók ki- és bejutása, illetve a közműszolgáltatók, hulladékszállítók közlekedése egyformán engedélyezett lesz.

A lezárt területen kerékpárral közlekedni a jelzőlámpás irányítás rövid fázisidejére való tekintettel nem lehet. Kerékpárral kerülőút használata javasolt, vagy a Szigeti út északi oldalán a kerékpárról leszállva lehet majd közlekedni.

További információk az alábbi honlapokon találhatóak:

A közlemény végén ezt írják:

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata mindent megtesz annak érdekében, hogy a kivitelezés a lehető legkisebb mértékben befolyásolja az itt élők és az érintett területet használók mindennapjait. A városvezetés a beruházás során köszöni a lakók és a közlekedők együttműködését és türelmét, amellyel segítik a beruházás megvalósulását.

Fotók: Pixabay