2023.03.31., péntek - Zalán
Pécs: 10o - 10o
Az ország 19 megyéjében

A Tenkes kapitánya-kultusz élni fog!

Sztipán Orsolya, 2023. március 06. - 11:51
A Tenkes kapitánya-kultusz élni fog!

Nemcsak a történet, hanem a helyszín, a szereplők és a film zenéje is fülünkben cseng, és bennünk él a A Tenkes kapitánya című, negyven évvel ezelőtt levetített filmsorozatnak. A köré kialakult kultusz Baranya Vármegye értékei közé került.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A középkorúak még bizonyosan, de a fiatalabb korosztály is nagy valószínűséggel tudja, melyik filmről van szó, amikor A Tenkes kapitánya címet hallja. Hatalmas sikert aratott a magyar filmsorozat már a kezdetekkor is, amelynek már negyven éve!

Sikere azóta is töretlen. A film hatása abban is megmutatkozott az elmúlt negyven esztendőben, hogy rengeteg kiránduló látogatott el a Siklósi várhoz, ezzel is el nem halványítva az évek során A Tenkes kapitánya-kultuszt.


Egy nemrégen meghozott döntéssel értékei közé emelte A Tenkes Kapitánya kultuszt a Baranya Vármegyei Értéktár Bizottsága. Az egyhangú döntést Őri László, Baranya Vármegyei Önkormányzat elnöke jelentette be - olvasható a baranya.hu oldalán.


Egy hatvan éves filmről beszélünk, amely kultuszként került be az értéktárba: A Tenkes kapitánya egy fekete-fehér sorozat, Fejér Tamás rendezésében. A tizenhárom részből álló játékfilm-sorozat forgatókönyvét Örsi Ferenc írta, zenéjét Vujicsics Tihamér szerezte.

A 2006-ban elhunyt Zenthe Ferenc Eke Mátét, a főszereplőt alakította a nagysikerű alkotásban. De ki ne emlékezne például a Buga Jakabot alakító Szabó Gyula játékára?


AZ MTV egyik legsikeresebben vetített filmsorozata olyan mélyen belelopta magát nemcsak a siklósiak, hanem az egész ország szívébe, hogy A Tenkes Kapitánya-kultusz megszületett 1963-ban, és most is él.

Annak érdekében, hogy ez az érték megmaradhasson az utókornak, a Baranya Vármegye értéktár felveszi az értékei közé. A 2013-ban létrejött szervezet elnöke azt mondta, további céljaik között van, hogy a nemzeti értékek közé  is bekerüljön A Tenkes kapitánya-kultusz.

A siklósi polgármester, Riegl Gábor, azt szorgalmazza, hogy 


ezeket az örökségeket méltó módon örökítsük át a jövő nemzedék számára.

Fotó: wikipedia, pixabay

Videó: youtube