2023.03.31., péntek - Zalán
Pécs: 9o - 9o
Az ország 19 megyéjében

Színerő-Léptékváltás, az impozáns kiállítás

Sztipán Orsolya, 2023. február 27. - 09:10
Színerő-Léptékváltás, az impozáns kiállítás

Izgalmas kiállításnak ígérkezik a Színerő-Léptékváltás szimpózium alkotásaiból megrendezett bemutató. A felkért művészek közül többen jelenleg is oktatói a PTE Művészeti Karának, valamint számos doktoranduszhallgató produktuma is kiállításra kerül.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Impozáns kiállítás megnyitójára invitálja közönségét a Zsolnay Örökségvédelmi Nonprofit Kft., aki szerkesztőségünkhöz eljuttatott tájékoztatójában azt írja:

A programon táblaképnél nagyobb léptékű, sík- vagy térbeli, festészeti technológiák alkalmazásával készülő színes művek tervezésére, megvalósítására került sor a Zsolnay Kulturális Negyed üres termeiben (Pirogránit udvar déli épületegyüttese).

De miről is van szó?

A Művészeti Kar egyik alapítója, a professor emerita  Keserü Ilona festőművész kezdeményezésének köszönhetően alakult meg a Színerő-Léptékváltás elnevezésű szimpózium. Annak idején, 2006-2007-es tanévben még a Zsolnay Gyár nem használt ipari területein tartották meg az első kurzusokat a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar Doktori Iskola hallgatói számára. Egyre növekvő népszerűsége azonban odáig fejlődött, hogy a kurzusból egy kiemelkedő jelentőségű szimpózium jött létre.

Tavaly májusban ünnepelte fennállásának 20. évfordulóját a Művészeti Kar, és erre az alkalomra, immár tizedszer több éves leállás után a Festészet tanszék ismét megrendezte a szimpóziumot. Erre az eseményre huszonnégy művészt - magyar és külföldi festőt egyaránt- kértek fel, hogy alkotásaikat bemutassák a szimpóziumon. A felkért művészek közül többen jelenleg is oktatói a PTE Művészeti Karának, valamint számos doktoranduszhallgató produktuma is kiállításra kerül.

A kiállító művészek: 

Ádám Zoltán, Stefan Balázs, Benyovszky-Szűcs Domonkos, Bóbics Diána, Bullás József, Ernszt András, Fejős Miklós, Gnándt Ferenc, Mihai Gules, Hegyi Csaba, Hegyvári Dávid Péter, Horgas Karina, Kováts Nikoletta, Losonczy István, Nemes Csaba, Nyilas Márta, Paragi Éva, Poroszlai Eszter, Somody Péter, Tayler Patrick Nicholas, Varga Rita, Varga Tünde, Vető Orsolya Lia, Ljubomir Vučinič

Az alkotások sík-vagy térbeli, festészeti technológiával készültek, kivitelezésüket a Zsolnay Kulturális Negyed olyan helyein, termeiben valósították meg, amelyek üresek. Ilyen helyszín volt például a Pirogránit udvar déli épületkomplexuma.

Az ezen a szimpóziumon bemutatott művekből készült kiállítás fog megnyílni a nagyközönség számára március 2-án, csütörtökön, 17 órakor a pécsi m21 Galériában. A megnyitón Kocsis Tibor festőművész fogja köszönteni az érdeklődőket.

Az alkotásokat április 2-ig lehet megtekinteni.

A frisshirek.hu felhívta az olvasók figyelmét egy másik nagyszerű, pécsi kulturális programra is.

Fotó: Színer-Léptékváltás facebook-esemény, art.pte.hu, wikimapia