2023.03.31., péntek - Zalán
Pécs: 8o - 8o
Az ország 19 megyéjében

Bakancslistára: Zsolnay Fényfesztivál

Sztipán Orsolya, 2023. február 26. - 09:15
Bakancslistára: Zsolnay Fényfesztivál

Különleges látványt varázsolnak a fényfestők minden évben a pécsi Székesegyház monuntális homlokzatára. Az élmény leírhatatlan, ezt látni kell!

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A Zsolnay Fényfesztivál olyan élmény, amelyet az ember sosem felejt el. Így van ezzel a cikk szerzője is. Ilyet látni kell legalább egyszer az életben, de aki egyszer átélte, majd' minden évben vissza akar térni. Néhány percre elfelejti az ember minden búját-baját, és elhiszi, hogy egy másik világban lélegzik, elhiszi, hogy a művészet, ami a szeme előtt elevenedik meg, az a valóság. Olyan ez a látvány, amit nehéz szavakba önteni. 

Los Romeras, spanyol művész volt a 2022-es év I.helyezettje és közönségdíjasa:

A Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. szervezése világszerte, széles körben megszólítja a fényfestő művészeket.

Már az előző évben is rengeteg nevezés érkezett a világ minden tájáról (Afrika és Antarktisz fölrészeket kivéve) a pécsi Zsolnay Light Art fényfestőversenyre. A jelentkezési lehetőség elkezdődött, várják a versenyzőket! A pályázatok leadási határideje április 3-a. Akiket a legjobbnak ítélnek, azoknak lehetőségük lesz – az eddigi szokásoknak megfelelően – bemutatkozniuk a Székesegyház homlokzatára fényeket festve. Valamint igen vonzó lehet az 5000 eurós fődíj is, amelyen kívül közönségdíjra is jelölnek alkotót.

A tavalyi év magyar döntőse Zeke Ádám volt:

A Zsolnay Fényfesztivál különleges hangulata minden évben elvarázsolja a közönséget. Az idén július 6-9 között rendezik meg az eseményt, amelynek kiemelkedő produkciója a nemzetközi, pénzdíjas fényfestőverseny. A bemutató abban nyilvánul meg, hogy a Székesegyház homlokzatát három dimenzióban mozgó fénytechnika segítségével „festik meg” a fényművészek – tájékoztatta szerkesztőségünket a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. 

Minden évnek megvan a maga tematikája. 2023-ban az egyidejűség, egy időben létezés (coexistence). Ezt úgy képzelik el a versenyt kiírók, hogy egymástól különböző elemek azonos térben és időben léteznek. Az ilyen kölcsönhatásban az elfogadásnak és megértésnek kiemelkedő szerepe van. Miközben ezek az elemek interakcióba lépnek egymással, kialakul egy hosszútávon fenntartható rendszer komplexitása. Vonatkoztatható ez egyéni kapcsolatokra, társadalmi közösségekre, kultúrára, építészetre, természetre, környezetre, gépekre, vagy akár neurális hálózatokra is.

Azok közül, akik pályázataikat április 3-ig, azaz a határidőig leadják, a legjobb ötnek lesz lehetősége bemutatni az alkotását a Fényfesztiválon.

Az elbírálásnál fontos szerepet kap a pályamunkáknál, hogy miként alkalmazza az épület-mapping köztéri művészeti jellegének erősítését és a benne rejlő lehetőségek tudatos kihasználása, alkalmazását.  Azok az alkotásokat értékelik különösen a Zsolnay Light Art kuratóriumának tagjai, amelyek művészi igényűek, minden klisétől mentesek, és a tartalmi megjelenítés egyediségét mutatják.

A Zsolnay Light Art szakmai partnere a Kiégő Izzók.

Fotó: zsolnayfenyfesztival.hu

Videó: Youtube