2023.03.31., péntek - Zalán
Pécs: 8o - 8o
Az ország 19 megyéjében

Busók, ahogyan a frisshírek látja, sok fotóval és videóval

frisshirek.hu, 2023. február 20. - 16:45
Busók, ahogyan a frisshírek látja, sok fotóval és videóval

Az idei mohácsi Busójárásra a szervezők rekordszámban, 2200 maskarással készültek arra, hogy bemutathassák legnagyobb hagyományukat. Az ország minden szegletéből vártak idelátogatókat, nemhiába, mert jött is a nép szakadatlanul. A busók, sokacok és jankelék mindent megtettek annak érdekében, hogy aki a tömeg ellenére kitartott, méltó módon búcsúztassa a telet és várja a tavaszt.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Amint arról lapunk, a frisshirek.hu is beszámolt korábban, az idei mohácsi Busójárásra több tízezer embert vártak az ország minden szegletéből, és jöttek is annyian, hogy vasárnap például már Mohács előtt 10 kilométerre lelassult a forgalom. De a közelgő mohácsi vésszel ellentétben nekünk kell ez a Mohács, és az igazán kitartók belekóstolhattak eme különleges hangulatba.

A szervezők a február 16. és 21. között zajló hagyományörző népszokásra rekordszámú maskarással, 2200 busóval, sokaclánnyal és 70 csoporttal készültek, emiatt egy gombostűt sem lehetett leejteni a tömegben és még olyan illusztris személyek is tiszteletüket tették az eseményen, mint Semjén Zsolt

A frisshirek.hu is ott járt a messzeföldön híres télűző-tavaszköszöntő eseményen, melyet 2009 őszén az UNESCO is felvett az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára.

Pávkovics Gábor, Mohács Város polgármestere írta a következő köszöntő sorokat, melyet abban a programfüzetben találhatunk, amit helyben osztogattak a szervezők:

A Busójárásról szóló tudósítások általában kiemelik a magas, rendre több tízezres látogatószámot. Ez annyiban örvendetes, hogy minél többen jönnek el hozzánk, annál többen viszik városunk jó hírét. Ugyanakkor nekünk, helyieknek és a busótársadalomnak nem a számok a legfontosabbak. Sokkal meghatározóbb követelmény önmagunk felé, hogy a szokás, amennyire csak lehet, megőrizze hitelességét és autentikus maradjon.

A mohácsi sokacok messze földön ismert népszokása, a busójárás idejét a tavaszi napfordulót követő első holdtölte határozza meg. Régen Farsangvasárnap reggelétől Húshagyókedd estéjéig tartott a mulatság.

A törökűzés legendájával ellentétben a balkáni eredetű sokácok korábbi hazájukból hozták magukkal a szokást, mely aztán Mohácson formálódott tovább és nyerte el mai alakját. A busó öltözete régen is olyan volt, mint ma:

szőrével kifordított rövid bunda, szalmával kitömött gatya, amelyre színes, gyapjúból kötött cifra harisnyát húztak, lábukon bocskort viseltek. A bundát az öv vagy marhakötél fogta össze derekukon, erre akasztották a marhakolompot. Kezükben az elmaradhatatlan kereplőt vagy a soktollú, fából összeállított buzogányt tartották. A leglényegesebb azonban, ami a busót busóvá teszi, a fűzfából faragott, hagyományosan állatvérrel festett birkabőrcsuklyás álarc.

A busókat a jankelék kísérik, akiknek az a szerepe, hogy távol tartsák az utca népét, különösen a gyerekeket a busóktól. Hamuval, liszttel, ma már csak ronggyal vagy fűrészporral töltött zsákjukkal püfölik a csúfolódó gyerekhadat. A lefátyolozott arcú, sokac népviseletbe öltözött nőket szép busóknak vagy sokaclánynak nevezik.

Se szeri se száma a fellépőknek, akik mind elhozzák nekünk a balkáni életérzést, például a SKUD "Jovan Lazic" Rozetta Ifjúsági Egyesület Deszki Bánát Szerb Néptáncegyüttese:

A nap folyamán kétség nem fér hozzá, hogy a busók, sokacok, jankelék és más maskarások felvonulása az egyik legnagyobb látnivaló:

Fotók: frisshirek.hu