2023.03.31., péntek - Zalán
Pécs: 9o - 9o
Az ország 19 megyéjében

Elfogadták Pécs költségvetését- nem lesz ingyenes a házasságkötés

Sztipán Orsolya, 2023. február 15. - 11:40
Elfogadták Pécs költségvetését- nem lesz ingyenes a házasságkötés

Legutóbbi ülésén elfogadta az önkormányzat a 2023-as költségvetést Pécsett. Bár az ellenzék részéről voltak módosító javaslatok, azokat végül a közgyűlés elvetette.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Tíz százalékkal növelte költségvetését a tavalyihoz képest Pécs önkormányzata. 54 561 milliárd forintnyi kiadással, és ugyanennyi összegű bevétellel tervez 2023-ban - derült ki a tegnap, február 14-én elfogadott költségvetési összegzésből.

A költségvetés előterjesztője Péterffy Attila volt, aki elmondta, hogy az energia- és üzemanyagárak emelkedésével a város pénzügyi lehetőségei jelentősen korlátozottak lettek, emellett hiteltörlesztési kötlezettsége is van Pécsnek. A profitline azt írja, hogy a pécsi polgármester megemlítette az infláció miatti bérigények figyelembevételét is, valamint kitért arra is, hogy az államnak is meg kell fizetni a "szolidaritási hozzájárulást", amely a duplájára emelkedett.

Az elmúlt évben 10 milliárddal kevesebből oldották meg a beruházásokat, mint amennyi az idei terv: 13,8 milliárd forintot szánnak rá az idén. A személyi juttatások is magasabbra rúgnak 2023-ban, ezekre 13,2 milliárd forintot irányoztak rá elő, szemben a tavalyi 10,9 milliárddal.

Ugyanakkor 500 millió forintos többlet bevételre számítanak az iparűzési adóból.

Péterffy Attila kiemelte, hogy az idén is törekedni fog a város a munkahelyek megtartására a takarékos gazdálkodás mellett, és mindent megtesz az elbocsátások elkerülése ellen. Az energiaárak lehetőség szerinti állami kompenzálására 5,4 milliárd forintot vár Pécs. A helyi rezsi védelmi program keretének köszönhetően

a lakosság számára 200 millió, a vállalkozások számára 100 millió forintos célkeretet hoztak létre.

150 millió forintos támogatást biztosítanak a társasházi energetikai felújítási programra, valamint csökkentik a lakossági építményadó mértékét.
A közgyűlésen döntés született egy önálló pénzalap létrehozásáról is. Mintegy félmilliárd forintot tesznek félre a hazai és nemzetközi projekteket érintő menedzsment-feladatok finanszírozására.

Csizmadia Péter, a város ellenzékében lévő Fidesz frakcióvezetője szerint nem nevezhető takarékosnak Pécs költségvetése, mivel százmillió forintra rúgó cégvezetői prémiumot is tartalmaz, továbbá a tanácsadói kifizetések és koncepciók létrehozásának összege is több mint 100 millió forint a költségvetésben. Úgy véli, hogy a város önkormányzata 2023-tól törölje el az építményadót, valamint a bölcsődében a térítési díjat, és

a házasságkötés legyen ingyenes Pécsett.

Többek között a Pécsi Nemzeti Színház érdekében szólalt fel a Pécsett ugyancsak ellenzékben lévő Kővári János, akinek javaslata szerint az önkormányzati újságokat kiadó céget adják el, és az összegből 200 millió forintot adjanak a színháznak, valamint a pécsi buszsofőröknek.

A módosító indítványokat nem szavazta meg a közgyűlés, így a zárószavazás eredményeként 17 igen, 2 nem és 6 tartózkodással elfogadták Pécs költségvetéséről szóló határozat elfogadásáról.

Fotó: Pixabay