2023.03.31., péntek - Zalán
Pécs: 10o - 10o
Az ország 19 megyéjében

Pécsi kutatócsoport tudományos sikere a koronavírust illetően

Sztipán Orsolya, 2023. február 08. - 09:27
Pécsi kutatócsoport tudományos sikere a koronavírust illetően

Pécsett olyan technológiát sikerült aktiválniuk a tudósoknak, amely alkalmas lesz a továbbiakban a fertőző, veszélyes vírusok, kórokozók - mint például a koronavírus - általi sejtes-antitestes immunválasz mérésére.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Az eszköz alkalmas a kórkokozók által kiváltott sejtes-antitestes immunválasz mérésére. A hozzá tartozó eljárás is a Pécsi Tudományegyetem és a RoLink Biotechnology Kft. kutatói csapatmunkájának köszönhető- írta az MTI.

A kutatócsoport munkájához nem kevés pénzre volt szükség, de a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal 130 millió forinttal támogatta azt. Elnökük, Birkner Zoltán arról tájékoztatott, hogy már 2021 közepén elkezdődhetett a kutatás, mert az eszközök erre az időre már a kutatók rendelkezésére álltak - tudta meg az infostart. A PTE és a RoLink Biotechnology Kft. 130 milliós támogatási összegét is beleszámítva

20 milliárd forint összegben indult el a kutatási projekt Magyarországon.

150 kísérlet elvégzése történt meg két év alatt, amelyben 25 kutató vett részt. Az eszköz és az eljárás, amelynek köszönhetően mérni lehet majd a sejtes és antitestes immunválaszt - jelenleg szabadalmaztatás alatt van - jegyezte meg Hetényi Roland, a RoLink Kft.ügyvezető igazgatója.

Sikerült inaktívvá tenniük a koronavírus vuhani és delta variánsát is olyan eljárással, amelyben az UVC típusó fényt használták.

Fontos visszaigazolást is dokumentáltak az oltások hasznosságát illetően:

megállapították, hogy az orron át a szervezetbe került inaktivizált koronavírus sejtes immunválaszt eredményezett.

A kutatómunka eredménye, az újonnan kifejlesztett eljárás a jövőben a koronavíruson kívül a többi kórokozókkal kapcsolatban is felhasználható, alkalmazható lesz.

Fotók: pixabay