2024.04.18., csütörtök - Andrea, Ilma
Pécs: 12o - 12o
Az ország 19 megyéjében

Zelenszkij a biztonsági kockázatok ellenére Brüsszelbe készül - a hadiállapot és a mozgósítás meghosszabbítását javasolta

frisshirek.hu | 2023. február 06. - 17:30
Zelenszkij a biztonsági kockázatok ellenére Brüsszelbe készül - a hadiállapot és a mozgósítás meghosszabbítását javasolta

Az ukrán elnök a háború kitörése óta második külföldi útjára készül, a tervek szerint Brüsszelben szólalna fel egy uniós csúcstalálkozón. A Financial Times információi szerint Zelenszkij a héten személyesen is felszólalhat az Európai Parlament rendkívüli ülésén, valamint részt vehet a csúcstalálkozón is, bár az utazás biztonsági okok miatt akár meg is hiúsulhat. A hadiállapot és a mozgósítás meghosszabbítására is javaslatot tett.

Zelenszkij a múlt héten már beszélt erről, akkor azt mondta:

„Őszintén szólva, nagy kockázatot jelent, ha elmegyek valahová. Ez így van.”

Ahogy azt a Frisshirek is megírta, Ukrajna a lehetőség szerinti legkorábbi időpontban szeretne csatlakozni az Európai Unióhoz, az uniós országok pedig Ukrajna fő támogatói közé tartoznak. A múlt héten Zelenszkij Kijevben fogadta Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét és Charles Michelt, az Európai Tanács elnökét - szemlézte a hírt a telex.hu.

Zelenszkij a hadiállapot és a mozgósítás meghosszabbítását javasolta

Zelenszkij ukrán elnök javasolta, hogy három hónappal hosszabbítsák meg a hadiállapotot és az általános mozgósítást az országban – derült ki a parlament honlapján hétfőn közzétett törvénytervezetekből - írja a telex.hu.

A tavaly február 24-én elrendelt hadiállapotot, valamint az általános mozgósítást hosszabbítanák meg 90 nappal.