2023.03.31., péntek - Zalán
Pécs: 9o - 9o
Az ország 19 megyéjében

Mélyrepülésben ismét a forint: az euró 7, a dollár 8 forintot drágult

frisshirek.hu, 2023. február 06. - 19:02
Mélyrepülésben ismét a forint: az euró 7, a dollár 8 forintot drágult

A forint mélyrepülése tovább tart. A dollár  369,31 forintos árfolyamon zárt, ami nagyjából 2,4 százalékos, több mint 8 forintos gyengülést jelent, míg az euró ára este 395,75 forinton zárt, ami 7 forintos, 1,8 százalékos drágulás reggel óta.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Negatív hangulatban kezdődött a hét a tőzsdéken és a devizapiacokon is - írta meg a Frisshirek.hu. A pesti tőzsde és a forint helyzetét ráadásul rontotta a hétfőn megjelent, a vártnál rosszabb decemberi kiskereskedelmi adat, valamint az ország államadósságának leminősítése is nehezíti a helyzetet, így főleg a forintárfolyam jelentős mélyrepülésben van.

Az euró ára hétfőn reggel még 388,15 forint volt, de már délelőtt 390 forint fölé emelkedett, és azóta újra  mélyrepülésbe kapcsolt.

A Portfolio.hu szerint a forintot egyfelől gyengíti a dollár erősödése az euróval szemben – félszázalékos pluszban jár –, másfelől a hétfőn megjelent decemberi kiskereskedelmi adat is fájdalmas. A KSH által közölt – és mint kiderült, az embargós szabályok megsértésével már korábban kiszivárgott – statisztika szerint decemberben látványosan, csaknem 4 százalékkal visszaesett a kiskereskedelmi forgalom, ezen belül az élelmiszerüzletek forgalma több mint 8 százalékkal csökkent. Ezek egyértelműen a gazdaság lassulására és az infláció okozta reálbérveszteségre utaló jelek.