2023.03.31., péntek - Zalán
Pécs: 9o - 9o
Az ország 19 megyéjében

Elektromos autóbuszok kezdték meg tesztútjaikat Pécsett

Sztipán Orsolya, 2023. február 06. - 15:01
Elektromos autóbuszok kezdték meg tesztútjaikat Pécsett

Nagy előrelépést tett a pécsi Tüke Busz Zrt., amikor autóbusz-állományának zöldítését tűzte ki célul. A most beszerzett járművekkel együtt gépparkjának 20%-a környezetkímélő, elektromos autóbuszokból áll.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Hét évvel ezelőtt történt utoljára, hogy a gépparkot frissítették, akkor Volvó-buszok érkeztek Pécsre. A Tüke Busz Zrt. 2015-ben 115 autóbuszt vásárolt, és egyes hírek szerint már azok is használtak voltak. 

Az azóta akár 15 éves gépjárműpark felfrissítése nagy előrelépés tehát, hiszen a régi autóbuszok nem lehetnek túl környezetbarátok. Pécsett már 2020-ban elindult az ún. "pécsi zöld busz"-program. A már meglévő 10 db BYD típus mellé most 8  (4+4 ) db Mercedes-Benz eCitaro-t vásároltak.

A Tüke Busz Zrt. honlapján olvasható közlemény szerint a tesztüzem alatt folyamatosan gyűjti a tapasztalatokat, az információkat, adatokat. Kérik a lakosságot, hogy jobbító észrevételeikkel segítsék a munkájukat, nagyon szívesen vennék az utasok javaslatait, véleményét.

A  környezetkímélő autóbuszok új, innovatív megoldást jelentenek a környezetvédelem szempontjából. A pécsiek az Uránvárosból induló 4-es vonalcsoport és a Főpályaudvar kiindulási állomásról közlekedő járatok alkalmával használhatják a "zöld buszokat".

A most beszerzett járművekkel együtt jelenleg 18 db elektromos autóbusz van a Tüke Busz Zrt.tulajdonában, amely a teljes autóbusz-állományuk 20%-át teszi ki.

Az elektromos autóbuszok töltését hazánkban elsőként a Tüke Busz Zrt.valósította meg , amikor kiépítették a két BYD és két Mercedes-Benz eCitaro típusú autóbuszok számára a töltésre alkalmas berendezéseket az uránvárosi autóbusz-állomáson. További 8 db BYD és 6 db Mercedes-Benz eCiatro töltését pedig a Tüskésréti úti javítóbázison alakították ki.

Fotó: Tüke Busz Zrt. facebook-oldala