2024.04.18., csütörtök - Andrea, Ilma
Pécs: 5o - 5o
Az ország 19 megyéjében

Újra megjelent a déli féltekére szóló pályázat

frisshirek.hu | 2023. január 23. - 13:20
Újra megjelent a déli féltekére szóló pályázat

Hétfőtől újra lehet jelentkezni a Kőrösi Csoma Sándor-program déli féltekére szóló pályázatára – jelentette be a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón.

Az MTI beszámolója szerint Potápi Árpád János elmondta: a diaszpóraszervezetek kérésére a déli féltekére vonatkozó pályázatot 2019 óta az északi féltekétől eltérő időpontban – a tanévhez igazítva –, külön hirdetik meg, és a kiutazást is ehhez igazítják.

Azt mutatták a tapasztalatok, hogy a program szempontjából jobb az az időszak, amikor a gyermekek iskolába járnak

– mutatott rá.

A jelentkezéseket tematikus feladatkörök szerint lehet benyújtani:

  • cserkésztevékenység,
  • hagyományőrzés (népzene, néptánc, népi kézművesség, népi ének, népi játékok),
  • oktatói és nevelői munka (magyar nyelvoktatás, tananyagok összeállítása, gyermekfoglalkozások tartása, táboroztatás) témákban,
  • valamint közösségi, sport, média és kulturális tevékenység ellátása (kultúra- és rendezvényszervezés, marketing és adminisztratív feladatok ellátása, webszerkesztés, pályázatírás, kommunikáció- és médiatevékenység, kiadványszerkesztés, könyvtárrendezés és hagyatékgondozás).
Arra különösen odafigyelnek, hogy a médiatevékenységet megerősítsék

– jelezte az államtitkár.

A pályázóktól csak a tematikus feladatköröknek megfelelő szakmai ajánlások fogadhatók el. A benyújtás kizárólag elektronikus úton lehetséges a www.kulhonimagyarok.hu oldalon, továbbá elérhető a www.korosiprogram.hu oldalon. A fogadószervezetek is csak elektronikus úton nyújthatják be jelentkezésüket.

A pályázat benyújtásának határideje 2023. február 15-e.

A keretszám 25 fő, a célországok: Argentína, Brazília, Chile, Paraguay, Uruguay, Venezuela és, új helyszínként, Kolumbia. Ösztöndíjasokat vár továbbá Ausztrália, Új-Zéland és a Dél-afrikai Köztársaság.
A külföldi programszakasz 2023. április 1-jétől november 30-ig tart.

Potápi Árpád János emlékeztetett: a déli féltekén a program utoljára 2020-ban valósulhatott meg, a járvány idején az északi és a déli féltekén is szünetelt, de folyamatos volt a kapcsolattartás a fogadószervezetekkel.

Az eredményeket értékelve kiemelte, hogy több helyszínen lendületet kapott, Mendozában (Argentína) pedig elindult a magyar nyelvoktatás.

Számos diaszpórában élő nemzettársunk állampolgárságát sikerült megállapítani, kedvezményesen honosítani. Trianon 100. évfordulóján online megemlékezéseket szerveztek, közös videót készítettek; 200 oldalnyi tanári segédanyagot állítottak össze néprajzi tananyagból, Buenos Airesben elindult a közösség hírlapja, Córdobában pedig megtervezték az indulását

– sorolta az eredményeket.

Elmondta, azt látják, hogy leginkább hagyományőrzés megvalósításához keresnek ösztöndíjasokat a fogadószervezetek.

Az államtitkár felidézte, hogy a Kőrösi Csoma Sándor-program 2013-ban indult, majd folyamatosan bővült.

Eddig már összesen 710 ösztöndíjas segítette a diaszpórában élő magyar közösségek munkáját, több mint 190 fogadószervezet kapott segítséget, köztük cserkészcsapatok, hétvégi magyar iskolák és egyházi szervezetek is.

Potápi Árpád János kijelentette: a program segítségével nemcsak a magyar szervezetek kaptak nagyon sokat, hanem az ösztöndíjasok is legalább ennyit kaptak magyarságélményben, hazaszeretetben,

egy életre megfertőződtek nemzetpolitikával, nemzeti érzésekkel.

Fotó: Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára sajtótájékoztatót tart a Kőrösi Csoma Sándor Program déli féltekére szóló új pályázati felhívásáról a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. épületében 2023. január 23-án. A keretszám 25 fő, a célországok: Argentína, Brazília, Chile, Paraguay, Uruguay, Venezuela és új helyszínként, Kolumbia. Ösztöndíjasokat vár továbbá Ausztrália, Új-Zéland és a Dél-afrikai Köztársaság. A külföldi programszakasz 2023. április 1-től november 30-ig tart. MTI/Szigetváry Zsolt