2023.02.07., kedd - Rómeó, Tódor
Pécs: -6o - -6o
Az ország 19 megyéjében

Pert indít volt iskolája ellen Pankotai Lili

frisshirek.hu, 2023. január 20. - 08:30
Pert indít volt iskolája ellen Pankotai Lili

Ez nem egy személyes háború, de elfogadhatatlan dolgok történtek velem – szögezte le a Telexnek adott interjúban a diáklány. Mint ismeretes, Pankotai Lili, egy tavaly október október 23-i, tanárok ügye melletti tüntetésen mondott – trágár szavakkal tűzdelt – beszédet.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) segítségével pert indít volt iskolája ellen Pankotai Lili

– a tanuló erről a Telexnek adott interjújában beszélt.

Amint arról lapunk, a frisshirek.hu korábban már beszámolt, Pankotai Lili tavaly október 23-án lett országosan ismert, amikor egy, a tanárok helyezete miatt tartott tüntetésen szenvedélyes, kormánykritikus beszédet mondott, amelyben trágár szavak is voltak. Ezután a támadások kereszttüzébe került, még a saját iskolája, a pécsi Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziuma is elhatárolódott tőle.

Bár az ADOM és noÁr is kiállt az előadásában káromkodó slammer mellett, sőt flashmob is szerveződött az érdekében,  a diáklány úgy érezte, elfogyott körülötte a levegő, és tavaly novemberben eljött az iskolából, sőt, Pécsről is, azóta a budapesti Alternatív Közgazdasági Gimnázium tanulója.

Pankotai a Telexnek a hamarosan induló per kapcsán arról beszélt, hogy a kormány kitolta a hartárokat, hozzászoktatta az embereket ehhez a rendszerhez, és ideje lenne elkezdeni visszatolni a határokat.

Úgy fogalmazott,

ez nem személyes háború, de „elfogadhatatlan dolgok” történtek vele.

Ellehetetlenítették, az iskola a saját presztizsével foglalkozott, nem a diákjával, és még azt is rátolták, hogy a tanárok frusztráltsága is az ő hibája.

Zeller Judit, a TASZ munkatársa a Telexnek elmondta, hogy

Lili perének óriási a szimbolikus jelentősége.

Az iskolát úgy perlik be, hogy esetleg a fenntartót is be lehessen vonni, mert bár az iskola sértette meg Pankotai jogait, de próbálnak rámutatni arra is, hogy egy iskola nagyon sokszor egy fenntartótól függ. 

A per tárgy az lesz, hogy megsértették Pankotai személyiségi jogait. Őt egy valahol kifejtett véleménye miatt olyan bánásmód érte az iskolában, ami azokat nem érte, akik nem mondták el a véleményüket.

A véleménynyilvánítást nem torolhatja meg az iskola

– mondta Zeller Judit.

A jogász arra számít, hogy megnyerik a pert, az precedens értékű lesz, és komolyan veszik a diákok véleménynyilvánítási jogát az iskolában.

Fotó: ADOM Diákmozgalom Facebook-oldala, frisshirek.hu