2023.02.07., kedd - Rómeó, Tódor
Pécs: -7o - -7o
Az ország 19 megyéjében

Engedély nélkül operáltak ki egy csontot halottak koponyáiból a Pécsi Tudományegyetemen

frisshirek.hu, 2023. január 18. - 12:48
Engedély nélkül operáltak ki egy csontot halottak koponyáiból a Pécsi Tudományegyetemen

Sem az elhunytak még életükben, sem a hozzátartozóik nem járultak hozzá, mégis kioperáltak egy csontot többek koponyájából Pécsett elvileg tudományos célra.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Mindenféle engedély nélkül operáltak ki halottak koponyacsontjaiból bizonyos részeket a Pécsi Tudományegyetemen, hogy aztán az így nyert elemeken fül-orr-gégészek térítés ellenében gyakorolhassák a műtéti fogásokat, derült ki az ATV riportjából, amelyet a 24.hu szemlézett.

2018-ban havi gyakorisággal nem a jogszabály szerint eljárva távolított el a boncmester a holttestekből sziklacsontokat.

Ezek a testek általában a hamvasztásra vártak, és a boncmester az egyetem bonctermében dolgozott rajtuk. A pécsi fül-orr-gége klinika akkori igazgatója jogtalanul adta meg a beavatkozáshoz az engedélyt. A gyakorlat annyira általánossá vált, hogy

meghirdetett tanrendi kurzuson használták fel a sziklacsontokat,

amelyen a hallgatók a sziklacsont fúrását gyakorolhatták alkalmanként 60 ezer forintért.

Miközben a boncmesternek az ügy elsőrendű vádlotta egy-egy műtét után 2500 forintot fizetett. Az ATV megkeresett egy ügyvédet, aki megerősítette az értesülést, és elmondta, hogy a szervek engedély nélküli eltávolítása akkor is bűncselekmény, ha holttestből operálják ki azokat.

Ezt a sziklacsontot csak akkor lehetett volna oktatási célból kioperálni az elhunytból, ha az korboncnoki vizsgálat keretében történik és előzetesen, még életében hozzájárult volna az elhunyt, vagy utólag a hozzátartozók erre engedélyt adnak

- mondta el a szakember. A fül-orr-gégész professzor, a boncmester, továbbá a nekik segédkező szakorvos tárgyalása szerdán kezdődött, és mivel az ügyészség nem ajánlott vádalkut egyik vádlottnak sem, ezért hosszas pereskedés kezdődhet.

Az érintett professzor ellen azonban történt egy másik vádemelés is,

mégpedig foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt egy orrpolip műtét okán - számolt be róla az ATV. Az ügyészség szerint ugyanis orvosi hiba miatt hunyt el az orrpolippal műtött 68 éves beteg a beavatkozás után.

A kiemelt kép illusztráció, forrása: unsplash.com