2023.02.07., kedd - Rómeó, Tódor
Pécs: -7o - -7o
Az ország 19 megyéjében

Továbbra is vár az illatos kiállítás Geresdlakon

Arató Klári, 2022. december 30. - 18:20
Továbbra is vár az illatos kiállítás Geresdlakon

Bár a legtöbbünk Karácsony környékén készít mézeskalácsot, ám a Baranya megyei Geresdlakon folyamatosan szorgoskodnak az asszonyok, az így elkészülő mézeskalácsfalut pedig egész évben megtekinthetjük.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Megtippelni sem tudjuk, mennyi mézre van szüksége a geresdlaki asszonyoknak ahhoz, hogy elkészítsék a településüket ábrázoló mézeskalácsfalut. Egy egész termet kitöltő alkotás élethűen mutatja a domborzati viszonyokat, a falu utcáit, sőt az intézményeit és a házait. Itt minden mézeskalácsból készül.

A különleges kiállítás az első pillanattól kezdve nagy népszerűségnek örvendett. A történet10 évvel ezelőtt kezdődött, amikor egy anyuka néhány mézeskalácsházból álló ajándékot készített, melyet eleinte az iskolában állítottak ki, de nagyon hamar kinőtte ezt a lehetőséget. A következő helyszín a templomban volt, de itt a klimatikus viszonyok nem voltak megfelelőek – emlékezett vissza Barna-Mendy Erzsébet, a kiállítás felelőse a Frisshirek.hu megkeresésére.

Végül Geresdlak polgármesetere nyújtott segítséget és biztosított megfelelő helyszínt az önkormányzat épületében.

Azóta itt található a mézeskalácsfalu, már a falak is átvették a fahéjas fűszeres illatot

- mondta Erzsébet.

A kiállításon szereplő utcák, házak elhelyezkedése minden évben azonos, de kisebb-nagyobb változtatások azért előfordulnak. Az idén például két ház Finnországból érkezett. A 800 fős Geresdlak lakosságának 10 százaléka ugyanis finn, így kiváló a kapcsolat, sőt testvértelepülésekkel is büszkélkedik. A két finn mézeskalácsház mellől természetesen nem hiányozhatnak a rénszarvasok sem.

Geresdlakon komoly hagyománya van a sváb kultúrának, amit örömmel őriznek is, sőt osztrák testvértelepüléssel is büszkélkedik a falu  – tudtuk meg Barna-Mendy Erzsébettől, aki elmondta:

Ausztriából is érkeztek mézeskalácsházak, hasonlóképpen Erdélyből is származnak alkotások, itt a helyi települések zászlói mellett medvék is helyet kaptak.

A geresdlaki mézeskalács-kiállításnak egyre nagyobb a híre országos viszonylatban is, amit a növekvő látogatószám is jól mutat. Az idei év újdonsága, hogy az Aldi üzletlánc felajánlotta, hogy valamennyi alapanyagot biztosítja, cserébe azt kerték, hogy készítsék el az üzletüket is mézeskalácsból – mesélte Erzsébet.

A különleges kiállítás felelőse hangsúlyozta, a mézeskalácsfalu kiállítás nemcsak karácsonyi esemény, hiszen egész évben nyitva vannak. Előzetes bejelentkezés után bárkit szívesen fogadnak. Ez ügyben  munkaidőben a 69/349-101-es telefonszámot érdemes hívni.

Geresdlakra azonban nemcsak a csodás illatú látványosság miatt érdemes ellátogatni, hiszen hét másik kiállítás is várja az érdeklődőket, többek között Tájház, Baba, Kézimunka, Kendő és vállkendő kiállítás is.   

Fotók: Barna-Mendy Erzsébet