2023.02.07., kedd - Rómeó, Tódor
Pécs: -6o - -6o
Az ország 19 megyéjében

Az erdők szerelmese - Gerner László, az Év érdésze

Arató Klári, 2022. december 30. - 19:10
Az erdők szerelmese - Gerner László, az Év érdésze
Egy Baranya megyei erdész, Gerner László nyerte el az Év erdésze címet. A Kelet-Mecsek északi részén dolgozó erdész 40 éves szakmai múltra tekint vissza, úgy véli, sikerét a sok munkatapasztalat alapozta meg.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Két év kihagyása után az idén 200 erdész nevezésével indult a 14. Országos Erdészeti Egyesület versenye, amely során először a megyék legjobbjait választották ki, majd egy erdélyi erdésszel kiegészülve 20-an „szálltak ringbe” az év erdésze címért.

Ahogy Gerner László a Frisshirek.hu megkeresésére elmondta, elméleti és gyakorlati tudásról egyaránt számot kellett adniuk a versenyen.

Bár én már 40 éve végeztem el a középiskolát, jólesik, hogy a fiatal kollégákat megelőzve nyertem

– árulta el a szakember.

A verseny változatos kihívások elé állított bennünket, hiszen összesen 15, köztük elméleti és gyakorlati feladatot kaptunk

– emlékezett vissza.

Többek között egy kidöntött 100 éves fát kellett úgy „eldarabolnunk”, hogy minél jobban felhasználható legyen a faipar számára, de vadászati és lövészeti feladatok is voltak. Arra is emlékszem, hogy egy magról vagy levélről meg kellett mondani, milyen fától származik, amire csak néhány másodperc állt a rendelkezésünkre

– tette hozzá.

Emlékezetes volt az is, amikor 20 méterről meg kellett mondanunk, milyen magas az adott fa és mekkora a köbtérfogata, azaz mennyi a hasznos fa része.

Gerner László szabadidejében is az erdő vonzásában él, hiszen vadászik, karácsonyfa telepet létesített, emellett húsmarhákat tart. Elmondta, mennyire szomorúnak tartja, hogy ennyi szemetet hagynak maguk után az erdőben sétáló turisták.

Elkeserítő mindennap összeszedegetni a rengeteg szemetet, sörös dobozoktól a pet palackokon keresztül a nejlon zacskókig

– mondta az erdész.

Azt tanácsolta, mindenki vigye haza a táskájában azt, amit magával hozott az erdőbe, és a városi szemetes kukákba dobják el, hogy megőrizhessük a természeti kincseinket.

Fotó: Gerner László