2023.02.07., kedd - Rómeó, Tódor
Pécs: -7o - -7o
Az ország 19 megyéjében

Hoppál megy, Závogyán jön

frisshirek.hu, 2022. december 21. - 16:26
Hoppál megy, Závogyán jön

Igaz a hír, Hoppál Péter kulturális államtitkári megbizatása véget ér. Csák János Závogyán Magdolnát nevezte ki utódjának. A csere jövő februártól lép életbe.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Úgy fest, Palkovics László lemondásával és Lantos Csaba felesketésével nem zárolt még le a kormányátalakítás időszaka az ötödik Orbán-kormány első évében. Ahogy arról a Frisshirek.hu-n beszámoltunk,

Hoppál Péterre kormánybiztosi kinevezés várhat.

A hírt maga a politikus osztotta meg Facebook-oldalán azzal a megjegyzéssel, hogy

hazámat szolgálom.

A fordulat szépséghibája csak az, hogy a kormánybiztosi pozíció nem rangosabb, hanem kisebb az államtitkárinál. Ettől függetlenül kérdésünk sem fér hozzá, hogy a kiemelt, stratégiailag fontos kulturális évadok szervezése és gondozása határainkon innen és túl területe, amelynek biztosa lehet, ne volna valóban a haza szolgálata és értékteremtő munka.

A Pécs Aktuál már tegnap tudni vélte, hogy Csák János kulturális és innovációs miniszter majd Závogyán Magdolnát nevezi ki a pécsi politikus helyére.

Az értesülés igaznak bizonyult, mert már meg is jelent a minisztériumi közlemény az MTI-n:

Csák János miniszter február 1-jétől Závogyán Magdolnát nevezte ki a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) kultúráért felelős államtitkárának; Hoppál Péter kormánybiztosként folytatja munkáját.

Závogyán Magdolna, a Nemzeti Művelődési Intézet jelenlegi igazgatója 2015. és 2018. között kultúráért felelős helyettes államtitkárként már részt vett a kormány munkájában még az Emberi Erőforrások Minisztériumának keretein belül, ahol akkor a közvetlen főnöke éppen Hoppál Péter volt.

A tárca tavaszi megalakulása óta eltelt időben a tárca kulturális területén a kormányzati feladatok által szükségessé vált új struktúra kialakításában kiemelkedő szerepet játszó Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár február 1-jétől kormánybiztosként segíti tovább a magyar kulturális élet feladatait - ismertette a döntés hátterét saját magyarázata szerint a minisztérium.

A pécsi országgyűlési képviselő fő felügyeleti területei közé tartoznak majd olyan hazai és nemzetközi programsorozatok, mint

  • a 200 éve született Petőfi Sándor költőre emlékező Petőfi 200,
  • a Kölcsey Ferenc által 200 éve írt Himnuszról szóló megemlékezés
  • vagy a százéves modern török államiság előtt tisztelgő magyar-török évad.

A kiemelt kép forrása: Hoppál Péter Facebook-oldala