2023.02.07., kedd - Rómeó, Tódor
Pécs: -4o - -4o
Az ország 19 megyéjében

Kirúgtak egy tiltakozó tanárt Pécsett

Arató Klári, 2022. december 20. - 19:38
Kirúgtak egy tiltakozó tanárt Pécsett

A pedagógus megmozdulások egyik aktív szereplőjét azonnali hatállyal elbocsátották ma Pécs egyik gimnáziumából.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A telex.hu értesülése szerint azonnali hatállyal megszüntették Tölgyfa Gergely közalkalmazotti jogviszonyát – magyarul kirúgták, indoklással nem élt a Pécsi Tankerületi Központ. Sejteni lehet ugyanakkor, hogy a váratlan eseményben szerepet játszhatott a középiskolai tanár igencsak aktív szerepvállalása a hónapok óta zajló pedagógus tüntetéseken.

Tölgyfa Gergely, a Pécsi Művészeti Gimnázium, Szakgimnázium és Technikum drámajáték oktatójaként több helyi demonstráció szervezésében is aktívan részt vállalt. Ahogy a Frisshirek.hu is beszámolt róla, a november 17-i országos pedagógus fáklyás felvonulás és demonstráció pécsi akciójának szervezője, sőt szónoka is volt. A tömeg előtt felolvasta a pedagógusok követelésének 9 pontját, majd ő jelentette be azt is, hogy megalakították PONT-ot, azaz a Pécsi Oktatási és Nevelési Társaságot, amely összefogva a pécsi iskolákat szervezi majd a további pedagusmegmozdulásokat.

A pedagógus néhány kollégájával együtt határozatlan idejű polgári engedetlenséget vállalt, aminek következményeként most – vidéki városokból – elsőként állása elveszítésével kellett szembesülnie.

Emlékezetes, hogy az őszi tüntetéshullám is hasonló okból, tanár kirúgások miatt söpört végig az országon – kérdés, a karácsonyi szünet előtti kemény fellépés milyen hatást vált majd ki az eddig is meglehetősen aktív és jól szervezetett pécsi pedagógustársadalom tagjaiból…

Fotó: KAP Facebook-oldala