2023.02.07., kedd - Rómeó, Tódor
Pécs: -4o - -4o
Az ország 19 megyéjében

Fenyővásár: nagy választék, masszív árak

Arató Klári, 2022. december 20. - 12:56
Fenyővásár: nagy választék, masszív árak

Még nem vette meg a fenyőfát? Érdemes körül néznie, mielőtt dönt, nagy különbség lehet ugyanis az árakban és a minőségben is.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A Frisshirek.hu körbejárta Pécs belvárosát, hogy megtudakolja a fenyőfakínálatot. Fa van bőven, a kínálat még karácsony előtt 4 nappal is bőséges, ám az egyik, forgalmas helyen a közkedvelt luc már elfogyott.

Pécsett, a Vásárcsarnokban és a környékén egymást érik a fenyőárusok, így néhány száz méteres sétán belül 5 árusító hellyel is találkozni lehet – a kínálat hasonló, ám az árak jelentősen eltérhetnek.

Mindhárom közkedvelt fenyőfa fajta várja a vásárlókat: luc, ezüst és nordmann egyaránt. A fák szépek, formásak, szép haragos zöld színűek.

A Vásárcsarnok külső placcán több termelő is kiállította a fáit, itt az árak jóval kedvezőbbek. A legolcsóbb helyen a lucfenyő métere 2 ezer, az ezüstté 3, míg a nordmann 3.500. Így egy 2,5 méteres nordmann fenyőt már 10 ezer forintért megvásárolhatunk.

Az árak azonban helyenként jelentősen eltérhetnek. Pécsett, az Árkádhoz közel, (pár száz méterre a Vásárcsarnoktól) dupla ennyiért kínálják a portékájukat.

Ha olcsóbban szeretnénk karácsonyfának valót választani, érdemes több helyszínt is megnézni, mert a város külsőbb részein alacsonyabbak az árak.

Megfontolandó ugyanakkor az is, jól járunk-e, ha nagyobb bevásárlóközpontokból vásárolunk fát. Ezek a fenyők lehet, hogy pár száz forinttal olcsóbbak, ám külföldről származnak, több hete kivágták azokat, azóta pedig a fákat hűtőkamrákban próbálják frissen tartani. Így, ha ezeket bevisszük a fűtött lakásunkba, házunkba, ne lepődjünk meg, ha hamarosan hullajtani kezdik a tűleveleiket. Ezzel szemben, ha piacokról vagy egyenesen a termelőktől vásárolunk, biztosra vehetjük, hogy néhány nappal korábban vágták ki a fákat, így a frissességük – és így a tartósságuk nem kérdéses.

Buli vagy nem buli a fenyőtermesztés?

Látva az árakat, gyors fejszámolással úgy tűnhet, igencsak jó bevételre tesznek szert a fenyőárusok ilyenkor Karácsony előtt.

A Frisshirek.hu kíváncsi volt arra, mivel jár együtt és egyáltalán üzletileg mennyire éri meg a fenyőfa termesztése.

Molnár Gábor Nagykanizsa mellől, Surdról érkezett Pécsre a fenyőivel együtt. Kérdésünkre elmondta, több generáció óta fenyőfa termesztéssel foglalkozik a családja. Talán nem is kérdés, milyen üzleti vállalkozásba kezd az a család, amely olyan vidéken él, ahonnan az egész országot ellátják karácsonyfával.

A mi falunk a fenyőfatermesztés fellegvára, 80 százalékban ez a térség látja el ugyanis az egész országot fenyőfával.

- mondta, majd hozzátette

A családom egy hektárnyi területen termeszt fenyőfákat, átlagban 4-5 ezer fánk van. Mi soha nem végzünk tarvágást, figyelünk arra, hogy váltásban gondozzuk az állományt. Ez azt jelenti, hogy mindig azokat a fákat vágjuk ki, amelyek már nagyra nőttek és zavarják a szomszédjaikat a növekedésben. De rögtön ültetünk is a helyükre újakat

- magyarázta.

Azt gondolhatnánk, hogy egyszerű a fenyőtermesztés, hiszen nem kell metszeni, gyomlálni, permetezni, nő magától, de nem így van. Ahogy Molnár Gábortól megtudtuk: metszeni, gyomlálni és permetezni is kell a fenyőket.

Ahhoz ugyanis, hogy ilyen szépek, formásak legyenek, még fiatal korukban le kell metszeni a rossz irányba vagy túlnövő ágaikat. Sőt, gyomlálni is kell őket, hiszen a csemetefák növekedését akadályozhatják a nagyobb gyomnövények. Időnként pedig permetezni is kell, főleg gomba ellen

- mondta a szakember.

Mennyit kaszálhatnak a fenyőárusok ?

Hogy mekkora nagy biznisz a fenyőfa, nem tudhatjuk természetesen. Nyilván megéri a fáradalmakat, ám, hogy valójában mekkora nagy üzlet, az kérdés marad a kívülállóknak.

Azt kell először is tudni, hogy a fenyők lassan nőnek. Egy 2,5 méteres nordmann például 10 éven keresztül nő, amiért 10-20 ezer forint körüli összeget kap a gazda.

Az ezüstfenyőnek 5-6, míg a lucnak 4-5 évre van szüksége, hogy elérje ezt a magasságot. Tehát ennyi éven keresztül kell dolgozni vele, időt és pénzt áldozni egyetlen fára

- mondta kérdésünkre a termesztő.

De hozzá kell számítani a helypénz, ami 300 ezer forint körül mozog, illetve a teherautó fuvarköltségét is, ami esetünkben elérte a 200 ezer forintot

- tette hozzá.

Fotók: Frisshirek.hu