2023.03.31., péntek - Zalán
Pécs: 10o - 10o
Az ország 19 megyéjében

Aki teheti, szerdáig intézze el az ügyeit!

frisshirek.hu, 2022. december 18. - 12:05
Aki teheti, szerdáig intézze el az ügyeit!

Aki teheti, az előre tervezhető ügyeit még december 21-ig intézze el a kormányablakokban és kormányhivatali ügyfélszolgálatokon – erre hívta fel a figyelmet a Miniszterelnökség az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A közleményben azt írták, hogy

december 22. és január 6. között igazgatási szünet lesz, ebben az időszakban a legtöbb hivatali ügyfélszolgálat zárva tart.

A halaszthatatlan közfeladatokat és hatósági teendőket ellátják a kormányhivatalok, valamint országszerte 60 kijelölt kormányablak és a Központi Okmányiroda is korlátozott nyitva tartással fogadja az ügyfeleket a szünet alatt

– ismertették.

Amint arról lapunk, a Frisshirek.hu korábban már beszámolt, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szeptember végén jelentette be, hogy a takarékosság jegyében december 22. és január 6. között igazgatási szünetet rendelt el a kormány. Mint megírtuk, kényszerszabadságra küldi hivatalnokait a kormányzat.

A mostani kommüniké szerint mindezt azért, mert az ukrajnai háború és „az elhibázott brüsszeli szankciók” okozta energiaár-emelkedés miatt az állami szerveknél is a gázfelhasználás csökkentése vált szükségessé. 

A szünetben is felkereshető kormányablakok korlátozott nyitvatartása országosan egységes lesz:

december 22-én csütörtöki ügyfélfogadási rend szerint működnek, majd karácsony után, hétfőtől csütörtökig 8 és 16 óra között lesz lehetőség az ügyintézésre. Az érintett pénteki napokon – december 23-án, 30-án és január 6-án – minden kormányablak és okmányiroda zárva tart.

A nyitva tartó kormányablakokról a kormanyablak.hu weboldalon lehet tájékozódni - áll a közleményben.

Tájékoztattak arról is, hogy

az egyéb kormányhivatali ügyfélszolgálatok közül a legtöbb zárva lesz az igazgatási szünet teljes ideje alatt. A földhivatalokban még január 9-én is szünetel a félfogadás, ugyanis ekkor dolgozzák fel az addig postán vagy elektronikusan beérkezett kérelmeket.

Mivel az igazgatási szünetben is elérhető hivatalok nyitvatartása és helyszíne is eltérhet a megszokottól, azt javasolják, hogy az ügyeiket intézni kívánók mindenképpen tájékozódjanak az adott megyei kormányhivatal honlapján.

A kérelmek elektronikus úton vagy e-papíron bármikor benyújthatók, azokat az igazgatási szünet végeztével dolgozzák fel

– közölték.

A Miniszterelnökség közleménye arra is kitért, hogy a folyamatosan indokolt hatósági ellenőrzéseket, és a krízishelyzetek elhárításával összefüggő feladatokat a kormányhivatalok az igazgatási szünet idején is elvégzik. Például

  • a népegészségügy,
  • az áldozatsegítés,
  • a munkavédelem,
  • az állategészségügy- és élelmiszerbiztonság,
  • a fogyasztóvédelem
  • és a családvédelem 

területén is ellátják a feladataikat.

Fotó: Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. MTI/Illyés Tibor