2023.02.07., kedd - Rómeó, Tódor
Pécs: -3o - -3o
Az ország 19 megyéjében

Lesz hal Karácsonyra, de horror áron

Arató Klári, 2022. december 15. - 19:20
Lesz hal Karácsonyra, de horror áron
Ha valaki ragaszkodik a hagyományos karácsonyi menühöz, tud majd halat tenni az ünnepi asztalra, de a kasszánál jócskán zsebbe kell nyúlni.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Nem volt nagy titok, hiszen a halgazdaság vezetői még nyáron előre megmondták, nagyon drága lesz a hal idén Karácsonykor.

Bár az ősz nagyon csapadékos volt, ami reményteljes a jövő évi mezőgazdasági munkákra nézve, az idei nyár azonban meglehetősen katasztrofálisra sikeredett. Az évszázad aszálya a halgazdaságokat is rettentően sújtotta. Ahogy erről a Frisshirek.hu megkeresésére Kapitány Zsolt, a Horgász Egyesületek Baranya Megyei Szövetségének ügyvezető elnöke még nyáron kifejtette, több halastó is kiszáradt a megyében

és a páratlan aszály miatt szinte valamennyi baranyai állóvíz esetében kritikus a vízszint, és reális a tömeges halpusztulás veszélye.

Bár a szakemberek igyekeztek áttelepítésekkel megmenteni a halállományt, mégis rengeteg hal elpusztult idén nyáron. A szakember még nyáron felhívta a figyelmet, hogy

számítanunk kell arra, hogy jelentősen tovább emelkedhet a halak ára. Így várhatóan Karácsonykor jóval többet kell fizetnünk a halért, mint eddig bármikor.

Ez a várakozás be is igazolódott, hiszen itt vagyunk a karácsonyi szezon kapujában, és a halak ára legalább 30-40 százalékkal emelkedett a tavalyihoz képest, – mondta el a Frisshirek.hu megkeresésére Hágendorn József, Pécs egyik legmenőbb halkereskedője.  

Látogatásunkkor, csütörtök délelőtt is már az utcán kígyózott a hosszú sor a halüzlet előtt, láthatóan sokan időben szeretnék megvásárolni az ünnepi fogáshoz szükséges halakat.

A kereslet változatlanul nagy, ám a halállomány a rendkívüli nyári időjárás miatt jóval szűkösebb a szokásosnál, ami önmagában is felfelé nyomja az árakat

– magyarázta az üzletvezető.  

Egy élő ponty ára 2 ezer forint körül mozog, szeletelve már 3,500 és 4,000 forint. A közkedvelt afrikai harcsa számít most az egyik legdrágábbnak, kilónkénti ára 3,800 és 4,200 forint között várható.

De ebben a jelentős áremelkedésben a takarmány és az üzemanyagár drágulása is szerepet játszik.

Eleve az aszály miatt 30-35 százalékkal kevesebb gabona termett az országban, így importra szorulunk. Ezek miatt a búza és a kukorica eddigi 5 ezer forintos mázsánkénti ára 18 ezerre ugrott. Gondoljunk bele, mennyivel megdrágult a haltenyésztés, hiszen ezek a tényezők mind szerepet játszanak az áremelkedésben

– tette hozzá Hágendorn József.

Fotók: Frisshirek.hu, canva.com