2023.02.07., kedd - Rómeó, Tódor
Pécs: -3o - -3o
Az ország 19 megyéjében

Adócsökkentés Pécsett

Arató Klári, 2022. december 14. - 18:20
Adócsökkentés Pécsett
Őszintén szólva, nem volt nagy meglepetés, hogy megszavazta a mai közgyűlés Pécsett a polgármester javaslatát a helyi ingatlandó csökkentéséről, ám mégis kerekedett egy kis szóváltás az ügy körül.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Ahogy arról tegnap a Frisshirek.hu is beszámolt, Péterffy Attila, pécsi polgármester jelentős adócsökkentést indítványozott elő a helyi – egyébként igencsak magasnak számító – ingatlanadóval kapcsolatban.

Rendkívüli közgyűlésen tárgyalta és fogadta el a pécsi képviselő-testület a Pécs Jövője városvezető frakciószövetség ingatlanadó csökkentésére vonatkozó kezdeményezését, ami kiemelt helyen szerepelt a választási programomban

- írta a polgármester közösségi média oldalán.

2012-ben az akkori fideszes városvezetés brutális módon megemelte az ingatlanadót, mi most csökkentettük

- tette hozzá, majd kifejtette:

A mai döntésünk a pécsiek több mint 90 százalékának jelent adócsökkentést 2023. január 1-től, így jövőre 122 millió forinttal több marad a pécsiek zsebében.

A döntés értelmében:

  • egy 52 négyzetméteres lakás esetében 46 százalékos adócsökkentést,
  • egy 64 négyzetméteres lakás esetében 32 százalék,
  • egy 100 négyzetméteres lakás esetében 17 százalék,
  • míg egy 120 négyzetméteres lakás esetében 10 százalék adócsökkentést jelent.
  • Az 50 négyzetméter alatti lakóingatlanok esetében egész egyszerűen eltörölnék az építményadót, ami nagyjából 16 ezer pécsi ingatlant érint.
  • Az 50 és a 150 négyzetméter közötti lakóingatlanok esetében egy „sávos építményadó-csökkentési javaslatot fogadtak el, ami további 41 ezer ingatlant érint előnyösen.

Előző cikkünkben idéztük Péterffy Attilát, aki az adócsökkentés lehetőségét a városvezetés eddigi jó teljesítményéhez kötötte:

Az adócsökkentéssel jövőre 122 millió forintot hagyunk a pécsi családok zsebében, amire a 2019 óta általunk Pécsre csábított cégek iparűzésiadó-növekménye nyújt fedezetet

- írta.

Berényi Zoltán, fideszes önkormányzati képviselő az adócsökkentéssel ugyan egyetért, azonban vitatja, hogy Péterffy-ék eddigi munkája tenné lehetővé. Posztjában így válaszolt a polgármesternek:

A kormány sikeres befektetésösztönzésének köszönhetően csökkenthető, illetve bizonyos számú ingatlannál eltörölhetővé vált az építményadó

- írta, majd hozzátette:

Péterffy természetesen ezzel is saját teljesítményként tetszeleg, miközben teljesítmény a haverok zsebének tömésének leállítása lenne, amellyel több mint félmilliárdot vesznek ki a pécsiek zsebéből

- szúrta oda a képviselő, utalva egy újságcikkre, mely szerint 41 millió forint év végi jutalmat osztottak szét a pécsi önkormányzati cégben.

Fotó: Péterffy Attila Facebook-oldala