2023.02.07., kedd - Rómeó, Tódor
Pécs: -6o - -6o
Az ország 19 megyéjében

Jelentősen csökkenthet az építményadó Pécsett, ha…

Arató Klári, 2022. december 13. - 16:20
Jelentősen csökkenthet az építményadó Pécsett, ha…
Halaszthatatlan döntések meghozatala érdekében rendkívüli közgyűlést hívott össze a pécsi polgármester december 14-ére reggel 8 órai kezdettel. Közösségi média posztjában Péterffy Attila el is árulta a sürgősség okát.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Ahogy a családoknak és a vállalkozásoknak egyre nagyobb bevételre van szüksége a megélhetéshez, úgy a településeknek is a bevételeik növelésére lenne szükség, azonban a pécsi városvezetés másként gondolkodik.

Az országot sújtó nehéz gazdasági helyzetben több város adóemelésekről döntött, mi viszont ezzel ellentétben, a választási programom alapján adót csökkentünk

- írta Péterffy Attila, polgármester közösségi média oldalán.

Annak érdekében, hogy még az idén megszülethessen az adócsökkentés, szerdán rendkívüli közgyűlést tartanak, ahol a városvezető Pécs Jövője frakciószövetség kezdeményezi és támogatni is fogja az építményadó csökkentésére irányuló rendeletmódosítást.

A javaslat szerint:

  • egy 52 négyzetméteres lakás esetében 46 százalékos adócsökkentést,
  • egy 64 négyzetméteres lakás esetében 32 százalék,
  • egy 100 négyzetméteres lakás esetében 17 százalék,
  • míg egy 120 négyzetméteres lakás esetében 10 százalék adócsökkentést jelent.
  • Az 50 négyzetméter alatti lakóingatlanok esetében egész egyszerűen eltörölnék az építményadót, ami nagyjából 16 ezer pécsi ingatlant érint.

Az 50 és a 150 négyzetméter közötti lakóingatlanok esetében egy „sávos építményadó-csökkentési javaslatot” szeretnének elfogadtatni, ami további 41 ezer ingatlant érint.

Összesen a város lakóingatlanjainak 95 százalékát érinti az adócsökkentés

- emelte ki a polgármester.

Az adócsökkentéssel jövőre 122 millió forinttal több maradna a pécsi családok zsebében, erre pedig a 2019 óta Pécsre csábított cégek iparűzésiadó-növekménye nyújt fedezetet.

Fotó: Péterffy Attila, Facebook-oldala