2023.02.07., kedd - Rómeó, Tódor
Pécs: -4o - -4o
Az ország 19 megyéjében

Ülősztrájk a pécsi Janusban

Arató Klári, 2022. december 05. - 19:45
Ülősztrájk a pécsi Janusban
Most a diákok vették át a kezdeményezést a pécsi Janus Pannonius Gimnáziumban. Az eddigi demonstrációk sorát hétfő délelőtt ülősztrájkkal folytatták a diákok.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A Frisshirek.hu felkereste a Pécs, sőt az egész Dél-Dunántúl legerősebb középiskolájának számító Janus Pannonius Gimnáziumot. Az iskola eddig is aktívan részt vett az immár több mint fél éve tartó pedagógus demonstrációkban.

A tanárok követeléseinek érvényesítésében, illetve az elbocsátások elleni tiltakozás jegyében egyre nagyobb jelenlétet vállalnak a diákok is, a mai ülősztrájkot például a gimnazisták találták ki és szervezték meg.

Ahogy a Frisshirek.hu megkeresésére a szervező diákok elmondták, pénteken kezdték el a diáktársaik körében híresztelni a hétfői eseményt, vasárnap írtak email-t a társaiknak. A spontán szervezés oly annyira jól sikerült, hogy hétfő reggel, az első óra előtt már 120 diák jelezte, hogy részt vesz az akcióban.

Az ülősztrájkot vállaló diákok 7:20-kor elárasztották az iskola folyosóit, de még lépcsőkön is ültek, épphogy csak el lehetett valahogy menni mellettük. Ők mind vállalták, hogy igazolatlan órákat kapnak. Volt olyan osztály, ahol nem is zajlott oktatás ezen a hétfői napon, hiszen olyan nagy létszámban hiányoztak a diákok.

Hasonlóképpen több tanár is hiányzott az órákról. Mint megtudtuk, az első 3 órában 12 tanár csatlakozott a demonstráló diákokhoz. A 2. órában a tanárok beszédet mondtak a fiatal hallgatóság előtt. Az oktatás nehézségeiről és negatív kilátásairól is beszéltek, szerintük ugyanis, ha nem történik érdemi változás, a következő generáció oktatása ellehetetlenülhet. Felhívták a figyelmet arra, hogy 5 év múlva csak az ő iskolájukban 17 tanárral lesz kevesebb, hiszen ennyi pedagógus eléri a nyugdíjkorhatárt.

Az ülődemonstrációhoz csatlakozó 12 pedagógus igen csak nagy kockázatot vállalt, hiszen többüknek ez már a második engedetlenségi akciója volt. Mégis, vállalva az esetleges negatív következményeket, részt vettek az eseményen.

Fontosnak tartjuk hangsúlyozni, hogy az akciónk nem a fizetésemelésről szól, sokkal inkább az oktatás területén tapasztalható áldatlan állapotokról

– mondta az egyik szervező végzős diák.

 Nem érezzük, hogy a kormány foglalkozna érdemben a pedagógusok és a diákok panaszaival. A beígért béremelést pedig mire megkapják, már el is viszi az infláció.

- szögezte le, majd hozzátette

Azt pedig kimondottan rosszul éljük meg, hogy ellenségképet kreál a Belügyminisztérium és kirúg olyan embereket, akik szívvel-lélekkel a diákok oktatásáért élnek. Nem adjuk fel, a héten további demonstrációt tervezünk.

Nyitókép: Frisshirek.hu

Fotók az ülősztrájkról: a demonstráció szervezői