2024.04.16., kedd - Csongor
Pécs: 15o - 15o
Az ország 19 megyéjében

Szimbolikus időpontú népszavazást akarnak az oroszok által elfoglalt területekről

frisshirek.hu | 2022. szeptember 08. - 08:30
Szimbolikus időpontú népszavazást akarnak az oroszok által elfoglalt területekről
Az orosz kormánypárt, a Putyin elnök mögött álló Egységes Oroszország azt javasolja, november 4-én tartsanak referendumot az orosz erők által megszállt ukrajnai területeken a régiók csatlakozásáról Oroszországhoz.

Helyes és szimbolikus lenne az orosz nemzeti egység napján tartani a népszavazásokat – jelentette ki Andrej Turcsak, a párt főtitkára az Egységes Oroszország honlapján közzétett nyilatkozatában.

A szavazások után Donyeck, Luhanszk és sok más orosz város térhetne végre haza. Így az Orosz világ, melyet ma formális határok szabdalnak fel, visszanyerheti integritását – áll a nyilatkozatban a The Moscow Times híradása szerint.

Fel fogunk készülni erre az időpontra, igaz, már most is készen állunk – mondta el Kirill Sztremouszov, magas rangú Herszon-régióbeli oroszbarát közigazgatási vezető a TASZSZ hírügynökségnek a bejelentést követően.

Putyin elnök független állomokként ismerte el a szakadár „Luhanszki Népköztársaságot”, illetve a „Donyecki Népköztársaságot” napokkal az Ukrajna elleni invázió kezdete előtt, idén februárban.

Az orosz hadsereg azóta területeket foglalt el északkeleten a harkivi régióban, illetve délen a herszoni, zaporizzsjai és mikolajivi régióban. A Krím-félszigettel határos Herszon megye szinte teljes egészében orosz ellenőrzés alá került, itt indult meg nemrég az ukrán ellentámadás.

Az orosz hatóságok a Krím 2014-es annektálásának mintájára szervezik a mostani népszavazásokat. Ennek keretében igyekeznek közelíteni a régiók lakosságát Oroszországhoz. Ennek része az orosz útlevelek kiadása a helyi lakosok számára, de ide sorolható az orosz tankönyvekből történő oktatás bevezetése, az orosz média domináns megjelenése is a megszállt területeken.

A kijevi vezetés korábban arra figyelmeztetett, aki részt vesz ezeken a népszavazásokon, hazaárulást követ el és börtönbe kerülhet cselekedetéért.

A referendumot korábbi időpontra tervezték Herszonban, a kibontakozó ukrán ellentámadás miatt kellett elhalasztani. A kérdés ma az, hogy november 4-én a hadihelyzet lehetővé tesz-e majd a népszavazás megtartását. A fellángoló harcok miatt a lakosság menekülne a régióból, médiaértesülések szerint azonban az oroszok ezt nem teszik lehetővé.

Illusztrációs fotó: en.kremlin.ru